Kowalczyk efter misslyckandet: ”Jag började nästan gråta”

Uppdaterad
Publicerad

Justyna Kowalczyk tog VM-silver på tremilen i VM i Val di Fiemme 2013, men i Falun misslyckades polskan fatalt. Förklaringen var dåliga skidor. ”Jag började nästan gråta”, säger hon efter 17:e-platsen.

Justyna Kowalczyk väntades bli en av VM:s stora skiddrottningar. Men mästerskapet utvecklades inte alls i den riktning som den 32-åriga polskan hade tänkt sig. Ett brons i sprintstafetten blev den enda medaljen, efter att Kowalczyk slutat på 17:e plats i dagens tremil.

Förklaringen?

VM i Falun

Usla skidor.

– Mina skidor var fruktansvärda i dag. Det gick så dåligt i utförskörningen att jag nästan började att gråta, berättar hon för NRK.

Formen inte bra nog

För två år sedan, i VM i Val di Fiemme, var läget annorlunda. Då tog Kowalczyk silver på tremilen före dagens segrare Therese Johaug men efter den då oslagbara Marit Björgen.

– Jag är inte samma som för två år sedan. Min form i dag är inte bra nog för att vinna. Men jag tror att med bra skidor hade jag nog slutat topp tio i dag, säger hon.

Redan nästa helg har polskan chans till revansch på svensk mark, men då i Vasaloppet.

Weng knäcktes av Kalla

Kowalczyk var inte ensam om att känna sig bortvallad i dag. Även Norges Heidi Weng var frustrerad efter målgången.

– Skidorna hade för dåligt fäste. Jag sa till fem gånger att jag ville ha mer fäste på skidorna och jag tyckte inte att det blev bättre, säger hon till NRK.

Weng slutade på åttonde plats, mer än minuten efter Charlotte Kalla som tog brons.

– Det var 25 minuter med slit. Då Kalla skruvade upp tempot var jag färdig. Fullständigt knäckt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet