Kränkande nollning på skidgymnasier

Uppdaterad
Publicerad

16-åriga elever tvingas strippa och utföra andra kränkande handlingar i ”nollningen” till flera av Norrlands skidgymnasier. Det uppger SVT:s Västerbottensnytt.

– De sa det att om man inte går med på det så blir det värre för en själv. Så det var bara att gilla läget och ta av sig kläderna, berättar en kvinnlig elev som var 16 år när hon utsattes för ”nollningen”.

– De satte igång musiken, och sedan var det bara att göra sitt bästa. Om man inte presterade bra så fick man straff för det också, fortsätter hon.

”Nollningen”, som drabbat förstaårselever i fem olika norrländska skolor, bekräftas av flera personer. En polisanmälan har gjorts i Tärnaby. Om man vägrat delta i ”nollningen” har man blivit utfryst.

De rektorer som Västerbottensnytt varit i kontakt med säger att det hela är totalt oacceptabelt.

– Det är helt oacceptabelt, och ansvaret är mitt. Jag ska kontakta samtliga tränare, föräldrar och elever, säger en av rektorerna, som ska utreda om den kränkande behandlingen fortfarande förekommer.

Samtidigt vittnar flera före detta elever om att vuxenvärlden känt till det hela, men att det medvetet blundats för den kränkande behandlingen.

Den kvinnliga eleven svarar så här om vad som varit mest kränkande med ”nollningen”.

– Dels är det strippningen, nakenheten. Sedan förekommer det ju även att man sprutar vispgrädde på privata delar på antingen tjejen eller killen, och så ska motsatta könet slicka upp den.

Det har även ställts frågor om sex som de unga eleverna varit tvungna att svara på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nollning på skidgymnasier

Mer i ämnet