Lindsey Vonn i Cortina. Foto: BILDBYRÅN

Krönika: ”Bästa kvinnliga alpinåkaren genom tiderna”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Det var svårt att inte bli berörd av Lindsey Vonns tårar.

”It’s over”, sa hon. Det är slut. Karriären är över.

En fantastisk karriär. Den bästa kvinnliga alpinåkaren genom tiderna. I alla fall än så länge.

Björn Fagerlind

kommentator alpint

Lindsey Kildow växte upp i Burnsville, Minnesota, med hemmabacken Buck Hills fallhöjd på 100 meter, men flyttade med familjen till Vail i Colorado som 12-åring för att kunna utvecklas som skidåkare.

Hon hade nyligen fyllt 16 år när hon gjorde debut i den alpina världscup hon skulle komma att dominera i så många år. Det var en slalomtävling i Park City och hon kvalade inte in till andra åket. Ett år senare blev hon 26:a i en Super-G i Val d’Isere och tog sina första poäng.

I början av karriären var det mycket uråkningar. Förmodligen för att hon alltid låg på gränsen, och ofta över den. För hon ville bli bäst. Hon ville vinna.

Den 3 dec 2004 kom så den första segern i världscupen. Störtlopp i Lake Louise, orten och backen som kom att bli hennes favoritplats, och där hon vunnit fler gånger än någon annanstans, arton gånger.

”Hon var djärv, på gränsen till dumdristig”

Det faktum att hon alltid utmanade gränserna och vågade mer än någon annan, gjorde också att hon ofta skadade sig. Antalet krascher, skador och operationer överträffas endast av antalet segrar. Jakten på Ingemar Stenmarks 86 stannade på 82.

Hon var djärv, på gränsen till dumdristig. Var sikten dålig var det fördel Vonn. ”Det gynnar mig, de andra blir försiktiga, jag kör som vanligt”.

Jag kan inte ens hålla räkningen på alla gånger hon kraschat. Men en krasch minns jag särskilt. Det var VM i Schladming 2013 och damernas Super-G stod på programmet den första dagen.

Vonn kraschade brutalt, det såg hemsk ut och hon skrek. Kors- och ledband av i höger knä. VM över, säsongen över. I vår sändning sa Kjetil André Aamodt, som jobbade för NRK, och stod bredvid SVT i mixed zone, att han var tveksam till om hon någonsin skulle komma tillbaka till samma nivå.

Men det gjorde hon. 23 segrar av sina 82 tog hon efter den smällen.

Antalet comebacker efter skada är också svårt att hålla räkningen på. Cortina d’Ampezzo, nu i helgen, var ännu en sådan. Säsongsdebut (och troligen avslutning), på en annan av hennes favoritorter. I Cortina klev hon upp på pallen för första gången (trea i störtlopp i januari 2004) och där tog hon 2015 sin 62:a seger (och tangerade Annemarie Moser-Prölls rekord för kvinnor), för att dagen efter också vinna Super-G och bli segerrikaste kvinnan genom tiderna.

Händer alltid något runt Vonn

Lindsey Vonn älskar sin skidåkning och publiken älskar henne. Känslan är också att hon älskar offentligheten. Flitig i sociala medier och har nyligen startat en egen Youtube-kanal. Vi har kunnat följa hennes otaliga rehab-pass och hårdträningar för att komma tillbaka.

Privatlivet har också ventilerats. När hon bråkade med sin pappa. När hon var bästa kompis med Maria Riesch, när de blev ovänner, och sedan vänner igen. När hon skiljde sig från Thomas Vonn. När hon var tillsammans med Tiger Woods. Osv.

Kort sagt, det händer alltid någonting runt Lindsey Vonn.

Hon kommer att bli saknad.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.