Pressen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Krönikörerna hyllar Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

Det var stor enighet bland experter och krönikörer om att Tyskland vann VM-guldet välförtjänt.

”Nu kommer vi att minnas hans (Götze) tilltufsade segrarfejs, vi kommer att prata om hur Manuel Neuer minsann aldrig låter en motståndaranfallare komma i vägen för en vinst och vi kommer att veva bilderna på hur en oförstående Miroslav Klose nästan inte klarade av att ta in hur perfekt karriären kulminerade – men mer än något annat kommer vi att omvärdera vår syn på vem Mario Götze är.”

Erik Niva, Aftonbladet

Fotbolls-VM 2014

”Det var med VM:s bästa defensiv som man tog sig till final. Därför är jag heller inte förvånad över att Lionel Messi, Javier Mascherano och Sergio Aguero fick uppleva bitterheten i att förlora en VM-final. ”

Daniel Kristoffersson, Expressen

”Äntligen stod tysken med trofén. Äntligen fick den lille kaptenen lyfta den största bucklan i fotbollsvärlden. Rätt lag vann. Philipp Lahm har givit den tyska fotbollsförvandlingen ett ansikte. Vi har inte sett slutet på resan. Vi kanske inte ens har sett början på slutet.

Johan Esk, Dagens Nyheter

”Det var rätt lag som vann och också rätt spelare som fick avgöra. Götze är en av alla unga spelare som är en stor del av det tyska fotbollsundret. Jogi Löw vågar satsa på talangerna, sex av de tyska spelarna fanns med i det U21-lag som tog EM-guld i Sverige 2009.”

Anders Lindblad, SvD

 ”VM-finaler ska inte avgöras på straffar. VM-finaler ska avgöras genom inhoppande hjältar, spelare som kliver fram efter 113 långa minuter och skapar magiska minnesvärda ögonblick. Det var ett väldigt tyskt mål. En precis passning, en perfekt nedtagning, ett distinkt skott. Tyskt och vackert, signifikativt för hur det tyska laget genomfört detta VM.”

Anja Gatu, Sydsvenskan

”I min bok var detta en bekräftelse på att Tyskland verkligen klivit upp på fotbollens himmelska topp. Laget har charmat världen med ett effektivt och flärdfullt spel från första matchen (4-0 mot Portugal) till den sista.”

Jan Hansson, Borås Tidning

Rättmätigt. Historiskt. Spännande. Vackert. VM-guldet är ert, Tyskland! Jag gillade finalen. Hade inte förväntat mig så mycket, men uppskattade chanserna, gillade flödet och imponerades av kraften hos de centrala pjäserna. Mascherano, Schweinsteiger, Biglia och Lahm.”

Mattias Balkander, Göteborgs-Posten

”Argentina hade sina chanser de inte tog vara på. Messi och Higuain. De satsade på kontringar. När de fick kontringar så var de farliga, men de sätter dom inte. Argentina hade lika gärna kunnat vinna, men i och med att de inte tog vara på chanserna, då är Tyskland värdiga mästare.”

Glenn Strömberg, SVT Sport

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2014

Mer i ämnet