Foto: TT Nyhetsbyrån

Långt ifrån en vardaglig händelse

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Det kan verka vardagligt men det är precis tvärtom. För Fatemeh Ibrahim är det här en stor dag. Jag möter henne utanför Teherans Azadi stadion ett par timmar före Irans VM-kvalmatch mot Kambodja. Hon har kommit för att se sitt lag spela. Men det här är mer än en match. Det är politiskt sprängstoff. Här i Iran är kvinnor vanligtvis förbjudna att sitta på läktaren under manliga sportevenemang.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

– Idag är den första gången på 40 år som vårt landslag tillhör alla människor – också kvinnor, säger Fatemeh.

Beslutet att kvinnor skulle släppas in på läktaren under Irans VM-kvalmatch mot Kambodja kom under stark press. Den 29-åriga Sahar Khodayaris öde har satt har vänt stor internationell uppmärksamhet och satt på det iranska fotbollsförbundet att släppa in kvinnorna.

Khodayari – som kallades den blå flickan eftersom hon gick i sitt favoritlag Esteghlals färger- greps i våras när hon gick på en fotbollsmatch klädd som man. I protest mot att hon hotades av fängelsestraff tände Khodayari eld på sig själv framför domstolen Hon dog senare av skadorna.

Fatemeh Ibrahim har älskat fotboll sen hon var liten, och håller på Persepolis. Men fram tills nu har hon följt matcherna på TV.

– Den här dagen är för Sahar. Utan henne hade vi kanske inte varit här. Jag hoppas att hon ser oss, säger Fatemeh.

Utanför entrén till stadion är stämningen festlig men här finns också en frustration över att många hoppfulla inte kommer in på matchen.

Inne på stadion krossar Iran Kambodja med 14-0. Publiken på kvinnoläkaren jublar och blåser i vuvuzelor.

3 500 biljetter släpptes i tysthet och sålde slut på några minuter.

Ett tecken på att en stor publik väntar här i Iran.

Bara de släpps in på läktarna.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.