Foto: TT Nyhetsbyrån

Ligetys superåk gav historiskt guld

Uppdaterad
Publicerad

Ted Ligety låg femma efter det täta första åket och men fick till en fullträff som lyfte honom till guld. Med sitt tredje VM-guld blev han historisk som den förste som tagit det i storslalom. Ligety har dessutom tagit dessa i rad. Sju åkare, bland dem Ingemar Stenmark, har två.

– Det var inga missar någonstans och det kände han också, säger Anja Pärson om Ted Ligetys bombning i det andra åket.

Publiken var alldeles vild när Ligety skar mållinjen i solskenet.

Alpina VM

– Jag hörde publiken och såg den gröna skylten. Det var otroligt häftigt. Det var en stor lättnad att se att jag var snabbast. Det är ju en stor press att tävla inför hemmapublilken också och jag gav verkligen allt, säger Ligety till SVT Sport.

– Andra åket var verkligen häftigt, riktigt häftigt, speciellt i den nedre delen av banan. Nu ska det bli kul att fira det här med mina kompisar, min familj, min flickvän och hennes familj, säger Ligety.

Svenske ledaren tackar för lektionen

– Tack för lektionen i ”bäst när det gäller som mest, twittrar Anja Pärsons förra tränare Mikael Junglind.

Ligety gick ut som 26:a i det andra åket, i en bana som höll väldigt bra, och vann det med 0,55 före Floria Eisath som åkte upp sig från 18:e till en åttonde plats.

Ledaren efter det första åket, Marcel Hirscher, hade tre gröna mellantider men förlorade loppet obönhörligen på slutdelen. Hirscher följde upp sina inledande guld i komben och lagtävlingen med att ta silvret.

Ligety är dessutom regerande OS-mästare i grenen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alpina VM

Mer i ämnet