Lindeberg: ”Finns en stor misstro mot IOK”

Uppdaterad
Publicerad

IOK, Internationella olympiska kommittén, har nu bara två kandidatstäder kvar till vinterspelen 2022.

Schweiz, Tyskland, Polen och Ukraina, och Sverige och i går också Norge. Alla har hoppat av och struntar i att fullfölja en OS-ansökan.

– Det är absolut inget önskvärt läge för IOK, säger Stefan Lindeberg, ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté, till SVT Sport.

Efter de hårt kritiserade vinterspelen i Sotji pågår en förändringsprocess inom IOK. Den heter ”Agenda 2020” och ska se över hur OS-städer ska utses och OS arrangeras i framtiden.

Bland annat har kontraktsförslaget mellan IOK och värdstaden för första gången någonsin gjorts offentligt, liksom alla tekniska manualer.

OS 2022

 – Det har skett en imponerande förändring på kort tid och att IOK vågar ändra förutsättningar under en pågående process är positivt men inte inte tillräckligt. Att Norge backade ur är ett exempel på att det finns en stor misstro mot IOK som organisation och det är bekymmersamt, säger Stefan Lindeberg ordförande Sveriges Olympiska Kommitté till SVT Sport.

”Inget önskvärt läge”

I ”OS-kontraktet” mellan IOK och värdstaden utlovar IOK över 6 miljarder kronor i direkt bidrag till OS-arrangören. ”Agenda 2020” ska leda till beslut vid en kongress i december.

Att Oslo nu också har hoppat av betyder att IOK bara har två kanditatstäder kvar, Peking i Kina och Almaty i Kazakstan.

– Det är absolut inget önskvärt läge för IOK att bara ha två städer kvar. Det är skakigt och väldigt negativt för OS-rörelsen i sig det som har hänt, visserligen driver det fram förändringar vilket är bra. Vi har fört fram förslag tillsammans med Tyskland, Schweiz och Österrike och när stora vinterländer agerar gemensant då betyder det någonting i den olympiska rörelsen. Och om det någongång är läge för Europa att söka så är det 2026 efter tre OS i Asien, säger Stefan Lindeberg ordförande Sveriges Olympiska Kommitté till SVT Sport.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS 2022

Mer i ämnet