Lindelöf om hotet från Lewandowski: ”Slappnar man av en sekund kan han göra mål”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige möter Polen i St Petersburg i den sista gruppspelsmatchen på onsdag. Sverige går för vinst och att vinna gruppen. I Polen finns Robert Lewandowski som under säsongen slog Gerd Müllers 49 år gamla målrekord i Bundesliga.

– Det räcker med att man slappnar av en sekund så kan han göra ett mål, säger Victor Nilsson Lindelöf på dagens presskonferens.

Polens nummer 9 Robert Lewandowski omges med respekt som målspruta för Bayern München år efter år. Extra mycket i år efter att ha slagit klubbkamraten Gerd Müllers rekord på 40 mål under en säsong i Bundesliga, som denne noterade 1971-72.

Lewandowski gjorde 41 mål den gångna säsongen. 

Fotbolls-EM

– Jag håller honom väldigt högt där uppe, även om det är svårt att välja, han är absolut där. Vi har även Karim Benzema som är en fantastisk spelare, säger Nilsson Lindelöf när världens bästa ”nior” diskuteras.

– Lewandowski är väldigt smart och duktig på att hitta ytor. Han är alltid aktiv och delaktig i spelet. Det gäller att man hela tiden är på tå och koncentrerad. Det räcker med att man slappnar av en sekund så kan han göra ett mål, funderar Lindelöf.

Siktar på att vinna gruppen

Kollegan i backlinjen, den förre djurgårdaren och numera Kinaproffset, Marcus Danielson, har inte spelat i klubbar som mött världens bästa spelare.

– Jag har inte spelat mot Lewandowski eller de andra bästa niorna i världen men av det jag sett på tv är han en av de allra bästa sedan finns det ett flertal andra som är på samma nivå, säger Danielson.

Med fyra poäng med sig till sista matchen kan Sverige vinna gruppen. Spelarna berättar att det gett bättre självförtroende. Dessutom ska de prata närmare med ytterbacken Ludwig Augustinsson som stött på Lewandowski otaliga gånger i Bundesliga för sitt Werder Bremen.

– Vi vill vinna gruppen och gör allt för att klara av det genom att vinna mot Polen. Vi har en plan inför varje match för att vinna den, säger den assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet