Susanna Kallur, Therese Alshammar och Sofia Paldanius är alla mammor och hårdsatsande elitidrottare. Foto: TT Nyhetsbyrån

Mammor med OS-medaljer i sikte

Uppdaterad
Publicerad

Alshammar, Kallur och Paldanius.

Tre småbarnsföräldrar som siktar på OS-medalj 2016.

– Jag är jättetacksam för att min son tycker om att vara i simhallen och att det funkar rent praktiskt för mig att träna varje dag, säger Alshammar.

Förra sommaren blev simmaren Therese Alshammar, 36, häcklöparen Susanna Kallur, 33, och kanotisten Sofia Paldanius, 35, mammor för första gången.

Trion deklarerade tidigt att det inte innebar slutet på karriären, utan att de satsar vidare mot OS i Rio de Janeiro 2016.

– Jag tror att vi ser en trend här. Det blir allt vanligare att kvinnliga idrottare som föder barn tror på att det går att komma tillbaka, säger Angelica Lindén Hirschberg, gynekolog och professor vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Enligt henne behöver inte en graviditet påverka den fysiska förmågan negativt. Tvärtom kan det bli positiva effekter, bland annat genom att hjärtats och lungornas kapacitet ökar för att kroppen ska orka bära barnet.

Förlorade stödet

I stället är det ofta osäkerhet kring ekonomin som gör att elitidrottare väljer att lägga av vid första barnet.

– Det finns fortfarande mycket att göra vad det gäller attityden från sponsorer och idrottsklubbar. Fler måste våga satsa på kvinnliga idrottare som vill komma tillbaka efter graviditeter, säger Lindén Hirschberg.

Både Alshammar och Paldanius förlorade det ekonomiska stödet från Sveriges olympiska kommitté (SOK) vid graviditeten. Alshammar slöt ett avtal med ett stort spelbolag för att kunna fortsätta satsa.

SOK:s beslut slog hårdare mot Paldanius, som dock fick tillbaka stödet retroaktivt efter en diskussion.

– Jag är glad att de lyssnade på mig. Pengarna är kanske viktigare än någonsin det året eftersom man inte kan göra så mycket annat vid sidan om, säger hon.

Tvåa i världscupen

Den hårt skadedrabbade Kallur har inte satt upp något datum för första tävlingen. När Alshammar i helgen gör comeback i Monaco har det gått ett år sedan förlossningen.

Paldanius tävlade redan i september, när Alfons var fyra månader gammal – och för två veckor sedan kom hon på andra plats i en världscuptävling i Ungern.

– Jag trodde att det kunde gå bra, men lite över förväntan är det. Framför allt känner jag att uthålligheten är bra – det kanske är någon slags ”mamma-effekt”.

Vilken är den största utmaningen för en elitidrottande mamma?

– Att få ihop det tidsmässigt. Man kan inte bara bry sig om sig själv längre. Bara för att det är vilodag en söndag går det inte att ta sovmorgon.

Tack vare föräldraförsäkringen har Paldanius sambo kunnat följa med på tävlingar och träningsläger. Alshammars vardagspussel underlättas av att tränaren Johan Wallberg även är pappa till Fred.

– Självklart är det en stor fördel. Jag hade nog inte klarat av att träna om det inte hade varit så, säger Alshammar.

Kroppen fungerar

Såväl Alshammar som Kallur och Paldanius drivs av drömmen om att få kliva upp på pallen i Rio de Janeiro. Paldanius var endast två tiondelar från sin första OS-medalj 2012.

-Om du hade frågat mig för 15 år sedan hade jag nog sagt att jag skulle lägga av när jag får barn. Men det är nu jag har chansen. Jag vill inte kasta bort allt jag har byggt upp när jag har viljan och en kropp som fungerar, säger Paldanius.

Gynekologen Angelica Lindén Hirschberg tror att de tre stjärnorna kan bli förebilder för andra gravida elitidrottare.

– Förhoppningsvis blir det fler som förlänger sina karriärer, säger hon.

Mammacomebacker

Sju svenska elitidrottare som gjort lyckade comebacker efter barnafödande:

Katarina Arfwidsson, handboll: Fortsatte att vara en nyckelspelare i både landslaget och Skuru.

Anna-Maria Johansson, handboll: Tillbaka i landslaget bara åtta månader efter förlossningen.

Anna Lindberg, simhopp: Blev Europamästarinna för fjärde gången.

Britta Johansson Norgren, skidor: Kvalificerade sig för OS i Sotji och kom tvåa i Vasaloppet.

Maria Rydqvist, skidor: Dottern var endast tre månader gammal när Rydqvist tävlade i världscupen.

Anna-Carin Zidek, skidskytte: Tog två VM-medaljer i mixedstafett, silver och brons, samt vann flera världscuptävlingar.

Josefine Öqvist, fotboll: Tog tillbaka sin landslagsplats och blev proffs i franska Montpellier. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.