Marion Jones fast för dopning

Publicerad

Den amerikanska sprintstjärnan Marion Jones testades positivt i ett dopningsprov i amerikanska mästerskapen i Indianapolis i juni. De första uppgifterna säger att provet visat spår av epo.

Flera tidningar, bland annat Washington Post, som citerar källor med insyn i testresultaten, skriver att den femfaldiga OS-medaljören testat positivt för bloddopningsmedlet epo. Resultatet har ännu inte bekräftats av B-provet. Epo brukar ofta sammankopplas med uthållighetsidrotter som längdskidåkning och cykel. Sprinterstjärnan har avböjt att kommentera uppgifterna.

Marion Jones, 30, drog sig på fredagsmorgonen ur Golden League-tävlingen i Zürich. Hansjörg Wirz, som är chef för Europeiska friidrottsförbundet, sade att Jones fått ett telefonsamtal från USA på morgonen och att hon lämnat återbud till tävlingarna av personliga skäl.

-Hon satt redan på planet när vi fick uppgifterna, sade Wirz.

Fel män

Redan som 16-åring slog Jones igenom och kvalade in till OS-laget i stafett i Barcelona 1992. Men hon satsade i stället på en basketkarriär innan hon 1997 var tillbaka på löparbanorna och tog VM-guld i Aten. Hon har sedan funnits med i världstoppen men har haft en kuslig förmåga att omge sig med fel män.

Hon tog fem medaljer, bland dem tre guld, vid OS i Sydney 2000. Målet var fem guld men hennes uppladdning stördes när hennes man, kulstötaren CJ Hunter, åkte fast för dopning dagarna före OS.

Hennes dåvarande tränare, Trevor Graham, är sedan en tid avstängd sedan allt för många av hans adepter åkt fast för dopning. Den senaste är OS- och VM-mästaren, världsrekordhållaren Justin Gatlin.

Jones skilde sig senare från Hunter och blev tillsammans med sprinteresset Tim Montgomery. Säsongen 2002 dominerade de sprintloppen i världen. Jones vann alla sina 18 lopp medan Montgomery satte världsrekord på 100 meter med 9,78.

Året efter fick paret barn men började också kopplas ihop med olika dopningsrykten, framför allt med dopningslaboratoriet Balco. Victor Conte, chef för Balco, sade att han hjälpt Jones dopa sig och CJ Hunter har också sagt att han injicerat Jones med dopningsmedel och att han sett henne dopa sig själv.

Ansågs skyldig

Jones åkte aldrig fast för dopning men Montgomery ansågs skyldig och blev av med sitt världsrekord. Jones har hela tiden kraftfullt förnekat att hon använt dopningsmedel. De stora gala-arrangörerna i Europa ansåg dock att Jones var skyldig och bjöd inte in amerikanskan under 2005.

Men i år har hon kommit tillbaka och hon vann de amerikanska mästerskapen, den tävling där det positiva testet skall ha tagits, på 11,10. I Rom i juli sprang hon på 10,91, årets tredje snabbaste tid.

Marion Jones har också tre av de fem snabbaste tiderna i år på 100 meter, bara jamaicanskan Sherone Simpson har varit snabbare. Några galor har dock fortfarande valt att inte bjuda in Jones eftersom dopningsmisstankarna har funnits kvar.

Sena provsvar

Det internationella friidrottsförbundet, IAAF, vill inte kommentera enskilda fall förrän B-provet är klart men förbundets generalsekreterare Pierre Weiss är frustrerad över att det tar så lång tid med dopningstester i USA.

-Vi är missnöjda med fördröjningen mellan den dag testet tas och resultatet tillkännages. Vi förväntar oss att laboratoriet ska klara av sitt jobb på två veckor. Två månader är en alldeles för lång tid, sade Weiss.

Det tog också lång tid innan beskedet om Gatlins positiva test kom. Provet togs i april vid stafettävlingar i Kansas. Men först i slutet av juli meddelades att Gatlin testats positiv för testosteron.

En tredje amerikansk idrottsstjärna som åkt fast den senaste månaden är Tour de France-vinnaren Floyd Landis. Ett dopningsprov visade spår av testosteron när Landis vann Tour de France i juli.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer