Anton Thelander ligger 6:a i MTB Freestyle world tour, debutåret 2013.

Anton Thelander utmanar världsettan

Uppdaterad
Publicerad

Svenske världsstjärnan i mountainbike freeride, Martin Söderström, förverkligar en långlivad dröm. Världstvåan står värd för sin egen tävling i hemstaden Uppsala. SVT Sport sänder när världseliten i mountainbike freeride finns samlad i Sverige.

Han har prenumererat på pallplatser under sina sju år som proffs i mountainbike freeride. Den egna tävlingen Matrin Söderström Inventional ser han dock från sidan. För en månad sen bröt den svenske världstourtvåan foten då han överroterade och kraschade i sista hoppet i Joyride i Whistler Kanada inför 25 000 åskådare.

Stekhet svensk

Istället får Martin Söderström coacha fram sin lärjeunge Anton Thelander i tävlingen. Thelander som ligger på en sjätteplats i sammandraget är stekhet i FMB World tour. Han vann Freestyle.ch i Zürich i helgen och slog årets (ännu formellt okrönte) världsmästare i finalen.

Höga hopp

Banan som är designad av Söderström är anlagd från Uppsalas högsta punkt. Från Uppsala slott går banan ner mot stadens botaniska trädgård. Höjdpunkten är ett publikfriande hopp över en tvåfilig väg. Ett hopp som tvingar cyklisterna att ta nästan 15 meters höjd.

Internationella stjärnor väljer Sverige

23-åringen har handplockat och bjudit in 14 cyklister till tävlingen. Anmärkningsvärt är att årets sista deltävling i världstouren går nästa helg i Utah utanför Las Vegas, men toppåkarna har valt att komma till Söderströms tävling i Sverige, trots att inga poäng står på spel. Bland de bästa internationella namnen märks Sam Pilgrim, Pavel Alekhim och Thomas Genon. Dessutom svenske världssexan Anton Thelander, mest formstark av alla just nu. I helgen vann han en stor tävling i Zürich, där han slog bland annat världsettan Sam Pilgrim. I Uppsala möts dom igen.

Head to head

Tävlingen drar igång kl 14.00 på eftermiddagen lördagen den 28 september, och inleds med ett positioneringslopp. Sedan följer en tävling i formatet head to head. De åtta bästa cyklisterna utmanar varandra i heat med dubbla möten.

Tävlingen är en blandning mellan slopestyle och big air för mountainbike.

Intressanta åkare i tävlingen:

Sam Pilgrim – blir världsmästare i år.

Andreau Lacondeguy – färgstark profil och lite rockstjärna i sporten.

Antonie Bizethet just nu efter att ha landat världens första dubbel backflip i tävlingssammanhang för två veckor sen i ”Nine Knights”.

Yannick Granieri – på femte plats i världstouren och enligt uppgift en färgstark personlighet.

Anton Thelander – årets stjärnskott på touren och just nu sexa.

Arkiv SVT:

Martin Söderström – siktar på X-gamesseger.

Sändningstid – mountainbike slopestyle:

Lördag 28 september 15.00-16.45 i SVTPlay

Kommentator: Björn Becksmo

Expertkommentator: Martin Söderström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.