Världstvåan Martin Söderström bildbloggar för SVT om säsongen 2013.

”Vi har så många tråkiga sporter i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Världstvåan i mountainbike freeride vill att helgens tävling på hemmaplan ska bli sportens stora genombrott i Sverige. Hela världseliten kommer vara på plats. – Vi har så många tråkiga sporter i Sverige, så jag förstår inte varför mountainbike freestyle inte skulle kunna bli stort här, säger Martin Söderström.

Det har gått en månad sedan drömmen om världstoursegern tog slut – i sista hoppet i årets näst sista tävling. Martin Söderström hade satt ett nästintill perfekt första åk inför 25 000 åskådare i Whistler i Kanada, och som sämst säkrat en andraplats. Efter att ha slutat tvåa i både tävling och totaltour ifjol handlade allt om att vinna prestigefyllda Joyride och i slutet av säsongen stå som världstourvinnare.

– Jag försökte mig på ett väldigt svårt åk, eftersom jag är lite less på andraplatser. Åket gick precis som jag ville fram till sista hoppet. Jag kände hur jag överroterade och satte ner foten för att inte krascha. Då kände jag hur foten försvann. Benet gick rakt av.

Två topp-6 i världen

Istället får han från sidan, i egna tävlingen i Uppsala till helgen med världseliten på plats, följa lärjungen och världssexan Anton Thelander. Anmärkningsvärt är att Anton och Martin båda kommer från Uppsala och lyckats slå sig in i den absoluta världstoppen i en sport där de flesta toppnamnen kommer från bergen i Nordamerika.

– Jag vet inte riktigt vad det är med dricksvattnet i Uppsala, eller med cyklingen i Uppsala, säger Martin och skrattar. Nej, men jag har tyckt att det har varit så himla kul och antar att jag har lite talang. Det är inte så strikt och det har passat mig bra. Jag har kunnat dra ut och pusha mig själv utan att någon har sagt till mig vad jag kan eller ska göra.

Mr Stylish

Martin Söderström slog igenom 2007 då han vann Nordiska Mästerskapen. Året efter fick han sitt internationella genombrott efter en rad pallplatser och segrar runt om i Europa. De två senaste åren har han varit en megastjärna inom sin sport. Internationellt bland fansen går han under namnet ”Mr Stylish”.

– Namnet har jag fått för att jag bryr mig väldigt mycket om hur grejerna ser ut. Jag har alltid legat snäppet före med att allt ska se snyggt ut. Det är roligare att göra lättare trick som ser bra ut än ett svårare trick som inte ser så bra ut. Domarna har börjat kolla mer på det, så det väger till min fördel.

360 tripple tail whips

23-åringen är med sina 196 centimeter klart längst på touren. Han skiljer sig också en del i serierna från de andra åkarna och är ensam i världen om tricket 360 trippel tail whips.

– Jag snurrar 360 grader med kroppen medan cykeln snurrar runt mig tre gånger. Det är mycket att tänka på när man gör det. Det är mycket som händer i luften. Jag är rätt bra på att snurra samtidigt som jag snurrar cykeln runt mig. Många av de andra gör trippla bakåtvolter. De snurrar tillsammans med cykeln och släpper den inte.

Vill få fler att upptäcka sporten

Till helgen förverkligar Martin Söderström en pojkdröm då han anordnar den egna tävlingen Martin Söderström Inventional hemma i Uppsala. Han hoppas att tävlingen, som sänds i SVT, ska öka intresset för sporten i Sverige.

– Jag förstår inte varför den inte skulle kunna bli stor här. Vi har så många tråkiga sporter i Sverige som är otroligt kända. Det är show och alla kan relatera till cykel. Alla har en cykel och har cyklat. Jag hoppas verkligen, och tror, att folk uppskattar det.

Internationella toppnamn

Delar av världseliten kommer. 14 åkare har handplockats och bjudits in till tävlingen. Bland de bästa internationella namnen märks världsettan Sam Pilgrim, Pavel Alekhin och Thomas Genon.

– Det har snackats mycket om Sverige eftersom både jag och Anton är härifrån. Det har haussats lite kring tjejer och så. Åkarna är rätt sugna på att komma hit.

Hur då?

– Blonda tjejer är väl alltid trevligt. De har hört mycket om Sverige, men aldrig varit här. Alla är sugna på att se hur det är.

Så det är de blonda tjejerna som lockar mer än själva tävlingen?

– Haha, nej de litar på mig att jag gör en bra tävling. Sen har jag sagt till dem att det är en bra bana där man kan göra de senaste tricken. Det är väl därför de kommer hit, plus tjejerna.

Se även reportage med Martin Söderström från X-Games i somras.

Martin Söderström

Ålder: 23 år

Bor: Uppsala

Genombrott seger nordiska mästerskapen 2007

Internationallt genombrott 2008 – upprepade europiska pallplatser

Rankad 2:a i världen i FMB World Tour 2012

Ligger 2:a i världen i FMB World Tour 2013

Beskrivs som en allround talang

Ensam i världen om 360 tripple tailwhips

Twitter: @MartinSderstrm

Facebook: facebook.com/martinsoederstroem

facebook.com/MartinSoderstromOfficialFanpage

Instagram: instagram.com/martinsoederstroem

Hashtag: #msinvitational

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.