Mårts kommer inte agera politiskt i Minsk

Uppdaterad
Publicerad

Ishockey-VM spelas i år i Minsk, huvudstaden i Vitryssland, ett land som kritiserats hårt för att kränka de mänskliga rättigheterna. Men förbundskaptenen Pär Mårts kommer inte utnyttja tillfället för att uppmärksamma problem i landet.

– Nej, jag kommer inte att ge uttryck för någon politisk åsiktshandling, säger Mårts till SVT Sport.

Han tycker att debatten kommer alldeles för sent och att det skulle ha varit det internationella ishockeyförbundet, IIHF, som skulle ha agerat när det utsåg Vitryssland som arrangörsland.

Ishockey-VM 2014

– Det är för sent att ta den frågan nu. En bojkott skulle innebära att vi flyttades ner i C-gruppen med alla våra lag, säger Mårts som tycker att det är bättre att man befinner sig i landet än att man stannar hemma.

– Men jag gillar inte diktaturer.

Landet styrs sedan 1994 av den enväldige presidenten Aleksandr Lukasjenko, som också är en stor hockeyälskare och lär se till att få ordentligt med utrymme och uppmärksamhet under turneringen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM 2014

Mer i ämnet