Foto: TT.

”Matchfixning riskerar ödelägga hela idrottsrörelsen”

Uppdaterad
Publicerad

Gunnilse IS är den första fotbollsklubben i Sverige som officiellt erkände att de drabbats av uppgjorda matcher. Nu kräver klubbens ordförande Frank Andersson krafttag mot matchfixning. – Jag tror att problemet med uppgjorda matcher är betydligt vanligare än vad vi tror, säger han.

I dag presenterar Brottsförebyggande rådet sin kartläggning av uppgjorda matcher. Bland annat kommer Brå visa hur situationen ser ut i Sverige i dag och visa hur vanligt förekommande den här typen av brottslighet är. Något som välkomnas av Göteborgklubben Gunnilse IS som för snart tre år sedan upptäckte att en av deras matcher varit uppgjord på förhand.

– Vi måste ta det här på största allvar. Det här riskerar i värsta fall att ödelägga hela idrottsrörelsen, säger Gunnilses ordförande Frank Andersson.

Uppgjorda fotbollsmatcher

Nio spelare erkände

Efter att ha förlorat mot ett betydligt sämre lag fattade Gunnilses tränare misstankar och när han konfronterade spelarna kröp sanningen fram. Nio av spelarna erkände att matchen hade varit riggad.

 – Jag blev helt chockad, berättar Frank Andersson. Tankarna började mala i huvudet om tidigare förlustmatcher. Hade de också varit riggade? Kan detta verkligen vara möjligt?

Hotades till livet

En av spelarna berättade att han stod i skuld till personer som hotat honom till livet. Och de andra spelarna påstod att de ställt upp för att hjälpa honom.

Ledningen anmälde händelsen, både till polisen och till svenska fotbollförbundet, men det blev aldrig någon rättssak. Däremot så stängdes fyra av spelarna av i mellan 1,5 och 2 år.

 – I och med att det förekommer dödshot så är det ju inte bara ett problem för fotbollen utan för hela samhället, säger Frank Andersson som tycker att det är problematiskt att spel och vadslagning tillåts i de lägre divisionerna.

”Frestelsen blir för stor”

– I Allsvenskan och Superettan finns det en ordentlig bevakning och spelarna har betalt. Men i de lägre serierna saknas bevakning och många spelare kanske saknar inkomst. Då kan frestelsen lätt bli för stor. Jag tycker inte det ska vara tillåtet att spela på lag i de lägre divisionerna.

– Dessutom måste vi bli tuffare inom idrottsrörelsen, tillägger han. Tio års avstängning är inte orimligt.

Medvetenhet om problemet

Det har varit en omtumlande tid för Gunnilse IS men i dag tycker Frank Andersson att klubben stärkt sitt förtroende, både mot sina egna medlemmar och mot omvärlden.

– Så här i efterhand är jag glad för att vi inte tystade ner skandalen utan körde med öppna kort. Numera finns det en medvetenhet om problemet.

– Dessutom lyckades vi vinna serien i år så nu törs vi blicka framåt igen

Matchfixning

Problemet med uppgjorda matcher och tävlingar har ökat kraftigt de senaste 10-15 åren, mycket på grund av alla nya spelbolag, som till och med gör det möjligt att satsa på matcher och händelser långt ner i seriesystemen.

Just nu pågår en rättegång i Kristianstad mot tre fotbollsspelare i en division 1-klubb som misstänks för matchfixning. Spelarna ska ha blivit tvingade, till och med hotade till livet, för att påverka matchresultat.

Förra året friade tingsrätten en 24-årig fotbollsspelare som misstänktes ha riggat en match i Superettan. Ärendet har överklagats till hovrätten. Svenska Fotbollförbundet stängde av spelaren i två år.

Tidigare i år dömdes en svensk man till ett och ett halvt års fängelse i Norge för att ha riggat matcher där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppgjorda fotbollsmatcher

Mer i ämnet