Matilda Rapaport har avlidit efter lavinolyckan. Foto: Mattias Fredriksson, Svenska skidförbundet

Matilda Rapaport har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska friåkaren Matilda Rapaport har avlidit efter lavinolyckan i Chile. Hon blev 30 år gammal. ”Det är en fruktansvärd händelse med en olycklig utgång som är väldigt svår att ta in”, säger Svenska skidförbundets alpina chef Tommy Eliasson Winter.

Det var i torsdags som den professionella friåkaren Matilda Rapaport, fastnade i en lavin under en reklaminspelning i Farrellones, Chile. Svenskan, som åkte själv i backen, hade all tänkbar säkerhetsutrustning med sig men hann inte utlösa airbagen då hon försökte åka ifrån lavinen.

– Hon är en av världens bästa skidåkare, men det blev för mycket snö och hon ramlade bland snömassorna, sa Rapaports manager Håkan Hansson till SVT Sport.

Matilda Rapaport fördes efter ett intensivt räddningsarbete till det närliggande sjukhuset i huvudstaden Santiago, där hon sedan dess legat i koma.

Men under söndagen stod det klart att Rapaports liv inte gick att rädda.

– Det är en fruktansvärd händelse med en olycklig utgång som är väldigt svår att ta in. Våra tankar går närmast till Matildas nära och kära och vi kommer, från Svenska Skidförbundet, göra allt vi kan för att stötta dem i denna svåra stund, säger Tommy Eliasson Winter, alpin chef Svenska skidförbundet, i ett pressmeddelande.

Rapaports mamma och make, den kända landslagsåkaren Mattias Hargin, har funnits vid Rapaports sida i Santiago.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.