Malmö FF kan bryta 31-årig cupförbannelse

Uppdaterad
Publicerad

Rivalitet, prestige och ekonomisk säkerhet – det är mycket som står på spel under finalen i Svenska cupen 2020. IFK Göteborg behöver pengarna som den sista biljetten till Europaspelet kan ge och Malmö FF kan bryta cupförbannelsen från 1989.

Det är 31 år sedan det senaste cupguldet för favorittippade Malmö FF. Skånelaget har flest cupguld genom tiderna, totalt 14 stycken. Det sista säkrades i finalen mot Djurgården 1989. Men sedan dess har MFF förlorat tre finaler.

Nu kan laget bryta förbannelsen.

– Vi hoppas kunna bryta den här sviten så att det inte är samma snack nästa år, säger Malmömålvakten Johan Dahlin och berättar att frågorna om förbannelsen har hängt med ett tag.

Lagom till torsdagens cupfinal är också Malmö FF:s utlånade målvakt Marko Johansson tillbaka från Mjällby, ett kontrakt hans skulle haft året ut. Men på frågan om vem som står för Malmö i cupfinalen säger tränare Jon Dahl Tomasson:

– Det finns ingen tvivel om vem som står imorgon.

Viktig match för Europaspelet

IFK Göteborg och Malmö FF möttes senast i svenska cupfinalen 1986. Då vann ”di blåe” från Skåne med 2-1. Nu ställs lagen mot varandra igen och en seger under torsdagen skulle säkra en plats i kvalspelet för Europa League-gruppspel.

Med IFK Göteborgs redan ansträngda ekonomi på grund av den rådande pandemin, skulle bara ett sådant avancemang ge runt 30 miljoner kronor i intäkter från Uefa. Det motsvarar ungefär vad klubben fick in i biljettförsäljning förra säsongen.

Till kvalspelet till Europa Leagues gruppspel går de tvåan och trean i allsvenskan samt segraren i Svenska cupen.

Fördel för Malmö

I allsvenskan är det just nu stor skillnad på lagen som är i helt olika delar av tabellen. Malmö just nu i toppstriden och IFK Göteborg i den nedre halvan, med raka utan seger i ryggen inför cupfinalen.

– Har man vunnit är det lättare att vinnare matcherna efter. Det är så klart en fördel men en cupmatch är en cupmatch, säger Jon Dahl Tomasson som har chansen att vinna sin första titel som tränare för klubben.

Finalen i Svenska cupen spelas torsdag 30 juli kl. 17.45.

ARKIV: Se när lagen möttes i cupfinalen 1986

Fakta: Tio senaste cupmästarna

2019: BK Häcken (Häcken–AFC Eskilstuna 3–0)

2018: Djurgården IF (Djurgården–Malmö FF 3–0)

2017: Östersund FK (Östersund–IFK Norrköping 4–1)

2016: BK Häcken (Häcken–Malmö FF 8–7 ef förl o str)

2015: IFK Göteborg (IFK Göteborg–Örebro SK 2–1)

2014: IF Elfsborg (Elfsborg–Helsingborg 1–0)

2012/2013: IFK Göteborg (IFK Göteborg–Djurgården 4–2 ef förl o str)

2011: Helsingborg IF (Helsingborg–Kalmar FF 3–1)

2010: Helsingborg IF (Helsingborg–Hammarby 1–0)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.