Nya idrottsministern Annika Strandhäll. Foto: TT Bild

”Min hjärtefråga är att minska stillasittandet”

Uppdaterad
Publicerad

Nya idrottsministern Annika Strandhäll (S) brinner för att barn ska röra på sig och hejar på IFK Göteborg.

– Min absoluta hjärtefråga är att stoppa det vi ser: att barn rör på sig allt mindre, säger hon till SVT.

Under torsdag förmiddag höll statsminister Stefan Löfven en presskonferens för att presentera sin regeringsombildning. Fokus låg förstås på den misstroendeförklaring som Alliansen riktat mot tre av regeringens ministrar.

Men på samma pressträff meddelades även att Annika Strandhäll, fram till i dag socialförsäkringsminister, utses till socialminister. Hennes ansvarsområden innefattar socialförsäkringar, pensioner, sjukvård och folkhälsa – och idrott.

Vikarierat på posten

Idrottspolitiken är inte helt ny mark för Strandhäll. Hon har fungerat som tillförordnad ansvarig för området sedan början av maj, då föregångaren Gabriel Wikström (S) sjukskrevs med utmattningssymptom.

När SVT Sport träffar den nya ministern betonar hon idrott- och folkhälsofrågornas betydelse för hennes övriga politikområden.

– De är jätteviktiga. Det är en stor del av det förebyggande arbetet: att förebygga ohälsa och sjukdomar ligger i att man också har ett kontinuerligt idrottsutövande. En av fördelarna med att få hela det här området är att jag ser dessa synergieffekter.

Vill minska stillasittandet

Vilken är din viktigaste idrottsfråga?

Min absoluta hjärtefråga är just det – att vi ser att barn rör på sig mindre. Hur vi ska få fler barn och unga att engagera sig i idrott och hålla i sitt idrottande, även när de kommer upp i tonåren.

Vad kan du göra?

– När jag vikarierade för Gabriel Wikström var det första jag fick göra att presentera regeringens och Riksidrottsförbundets satsning på ökad idrott i skolan. Samarbetet med RF om ökad rörelse under varje skoldag ser jag fram emot att utveckla. Rörelse är en förutsättning för lärande. En annan av de stora utmaningarna nu är att vi måste lösa lärarfrågan med fler kvalificerade idrottslärare.

”Ingen stark idrottare”

42-åriga Strandhäll är uppväxt i Bergsjön i Göteborg. Hon har tidigare varit förbundsordförande för fackförbundet SKTJ, numer Vision, och beskriver sig själv som en folkrörelsemänniska inom politiken, men med tunna idrottsmässiga meriter.

– Jag är inte någon jättestark idrottare men har rört på mig genom livet naturligvis. Men det har handlat om vardagsmotion. Jag är ingen person som gillar att utöva lagidrott, det har varit mer på det individuella planet.

Favoritlag?

– IFK Göteborg. Jag är ju göteborgare! Den var lätt, haha.

”Måste ha ett bra lag”

Den nya socialministerposten innebär en diger portfölj med ansvar för en mängd områden. Frågan är hur man undviker att gå i Gabriel Wikströms fotspår – med överbelastning och utbrändhet till följd. Och hur mycket kraft kommer egentligen att läggas på idrottsfrågorna?

– Jag tänker på det jag sa om att jag inte är någon lagidrottare – det är jag inom politiken. Ska man lyckas väl i politiken så är det viktigaste att man plockar ut ett bra lag runt omkring sig. Det har jag sedan tidigare: mina egna och de som Gabriel haft. Nu gäller det att vi spelar ihop på bästa möjliga sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.