Möt svenska medaljhoppet: ”Förhoppningsvis blir det guld”

Uppdaterad
Publicerad

Få svenskar känner till Henrik Harlaut, 22. Men faktum är att slopestyle-profilen är ett av de största medaljhoppen i OS. Och det kan bli succé – han är van med tuffare konkurrens än vad som väntar i OS.

– Förhoppningsvis blir det guld, säger han till SVT Sport.

När SVT:s tittare fick rösta om vem eller vilka som var största svenska medaljhoppet i OS hamnade Henrik Harlaut på 13:e plats. Sannolikt hade han kommit betydligt högre om publiken hade bättre koll på hans karriär.

“That´s the most insane trick thats ever been done!”, skrek den amerikanske kommentatorn efter att Henrik Harlaut tagit guld i big air-tävlingen i X-Games tidigare i år. På det som kan beskrivas som extremsporternas OS presenterade sig den 22-årige svensken på allvar med en trippelvolt (Nose Butter Tripple Cork 1 620).

#svtsportmöter

– Jag hade bara berättat för några kompisar att jag skulle göra det tricket. Min coach hade inte en aning. Men han tyckte det var riktigt fett, säger Harlaut till SVT Sport, när vi träffas i Solna i samband med en presskonferens.

Förutom guldet i big air tog han även silver i OS-grenen slopestyle i X-Games. Totalt under förra säsongen var han på pallen i 14 av 16 tävlingar.

– Jag hade en otroligt bra säsong egentligen, säger han.

Får du mer uppmärksamhet nu efter succén i X-Games?

– Ja, helt klart. Speciellt i media. Och när jag är i skidbacken, speciellt i Åre, känner många unga igen mig och kommer fram. Så är det inte riktigt i Stockholm däremot, säger han.

Haralut har ungefär 300 åkdagar per år, med träning och tävling. Av de resterande 65 dagarna går många till resor mellan skidorterna.

– Mitt liv är nästan bara skidåkning. Det är allt jag vill göra och älskar, säger han.

Underskattar folk hur seriösa ni är? 300 åkdagar är ju väldigt mycket.

– Folk kanske inte förstår. Men det spelar inte så stor roll. Även om vi åker väldigt mycket så är det som en hobby på något sätt. Det är det roligaste jag vet. Man får åka med ens kompisar, samtidigt som det är ens jobb. Det är ju hur fett som helst. Vi är ute och leker från sju på morgonen till fyra på eftermiddagen.

Borde slopestyle och liknande grenar få mer uppmärksamhet i media?

– Det hade varit fett faktiskt. Det är så spektakulärt. En väldigt bra tittarsport. Jag tror det kommer mer efter OS, när folk har sett vad det är, säger han.

Han berättar att OS funnits med i bakhuvudet de senaste två åren. Att få vara med och tävla i slopestyle första gången grenen är med i OS blir speciellt. Dessutom har han goda medaljchanser – startfältet blir sannolikt betydligt lättare än i X-Games, där han gjorde succé.

– Åkningen kommer aldrig bli lika tuff som i X-Games. I OS får alla länderna bara ha fyra åkare med, men i världstoppen är kanske sju av tio från USA. De får inte skicka alla sina svåraste åkare, så nivån blir annorlunda.

Vad tror du om chanserna i OS?

– Jag ska göra mitt bästa för att komma på pallen där. Förhoppningsvis blir det ett guld. Jag har kapaciteten och tricken för det, sen handlar det om att kunna landa åket när det verkligen räknas. Men jag brukar ha väldigt bra tävlingsnerver och höja mig när det gäller. Förhoppningsvis händer det även i OS, säger Harlaut.

Fem snabba:

Juice eller öl?

– Juice.

Fotboll eller dans?

– Fotboll.

Antingen ha hår ner till fötterna eller raka dig helt?

– Hår ner till fötterna!

X-games eller OS?

– Hm... Den är svår. Jag tror nästan jag tar X-Games. Det var tävlingen jag växte upp med och drömde om. OS har jag bara tänkt på de senaste två åren, så då blir X-Games automatiskt större för mig.

Shaun White eller Zlatan Ibrahimovic?

– Zlatan.

Fakta

Henrik Harlaut

Idrott: Slopestyle

Ålder: 22 år

Aktuell som: Extremskidåkare som tävlar för Sverige i OS.

Främsta meriter: Guld i big air i X-Games. Silver i slopestyle i samma tävling.

Det här är slopestyle

En tävlingsform för bland annat skidor och snowboard. I pisten finns bland annat rails (stålstänger) och stora hopp (upp till 25 meter höga).

Målet är att samla högsta möjliga poäng, genom svåra/snygga hopp och trick.

Tävlingsformen är för första gången med i OS i Sotji 2014.

#svtsportmöter

#svtsportmöter är en intervjuserie som publiceras varje tisdagsmorgon på svt.se/sport. Vi träffar olika sportprofiler, såväl aktiva som pensionerade, för ett längre samtal som berör både lättsamma och seriösa ämnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#svtsportmöter

Mer i ämnet