NFL-protesterna växer – då kommer Trump med nytt utspel

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna efter president Donald Trumps utspel växer. Enligt nyhetsbyrån AP så har runt 200 spelare i amerikanska fotbollsligan NFL knäböjde eller höjde en knuten näven innan söndagens 14 matcher. Samtidigt kom Donald Trump med ett nytt utspel – där han uppmanade publiken att låta bli att gå på matcherna.

Startskottet till det som nu sker runt om i NFL var när tidigare 49ers-spelaren Colin Kaepernick protesterade mot diskrimineringen av svarta i USA, genom att inte resa sig under nationalsången för ett drygt år sedan.

Trump fördömde snabbt protesten och under helgen har stämningen eskalerat.

På lördagen uppmanade Trump ägarna i NFL att sparka spelare som protesterar under nationalsången. På söndagen fortsatte Donald Trump på Twitter, nu med fokus på publiken:

”Om NFL-fans låter bli att gå på matcher så länge spelare fortsätter att agera respektlöst mot vår flagga och vårt land, så kommer ni att få se att saker förändras snabbt. Sparka eller stäng av!”, skriver Trump.

Trump förnekar att det finns någon rasistisk dimension i hans kritik mot idrottsmännens protest.

– Det här har ingenting att göra med ras eller något annat. Det här handlar om respekt för vårt land och respekt för vår flagga, säger Trump.

En av dem som protesterade var Buffalo Bills stjärna Lesean McCoy. Han stretchade medan nationalsången spelade.

– Jag kan inte stå där och stödja någonting, när ledaren för vårt land beter sig som en idiot, sade han efter matchen med Denver Broncos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.