Northug om femmilen: Det gäller att ha ögonen på Johan Olsson

Uppdaterad
Publicerad

Spurtduon Petter Northug och Calle Halfvarsson gästade SVT:s VM-magasin och förmedlade tydligt två olika känslor. En svensk som hade svårt att vara riktigt nöjd med silvret utan såg det mest som en tröst för ett annars dåligt mästerskap. Och en nöjd lite kaxig norrman som beskrev hur han aldrig var orolig att få stryk.

– Jag såg upp lite på skärmen att det var lugnt men jag tänkte det är lika bra att gå hela vägen, säger Northug om striden in på mållinjen.

Calle Halfvarsson, från Sågmyra,  som verkligen tävlar på hemmaplan har inte fått till det som han drömt på sitt eget VM.  Stafettsilvret gav honom trots allt en chans att bli hyllad på torget i Falun i kväll.

– En tröst med tanke på att det varit tungt tidigare i mästerskapet, sa Calle själv i SVT:s studio.

VM i Falun

På frågan om det var som han hade drömt om, att komma in på stadion tillsammans med Petter Northug inför hemmapubliken säger han:

– Man har ju drömt om många distanser... och jag har väl varit lite deprimerad här innan men man taggar ju om inför varje distans.

Att vara motiverad till dagens stafett trots ”depressionerna” var dock inga problem.

–Jag går in på rummet, surar ner sig där och sedan är det en ny dag, säger Calle om hur han laddat om.

Men det räckte inte hela vägen. Det blev ännu en spurtförlust mot Petter Northug och ”bara” ett silver.

–Vi ställer inte upp för att köra om ett silver... Vi hade lagt upp en taktik men det höll inte hela vägen tyvärr.

In på stadion trodde han ändå fortfarande att han ahde en chans.

–Jag har varit lite osäker innan...men i spurten vet jag att jag har en chans att utmana Petter, hyfsat i allafall.  Man får inte ge upp liksom. Jag kan inte komma in poå upploppet och vara besegrad utan man måste göra sitt bästa.

Med facit i hand ser han några saker som han kunde gjort annorlunda.

-Jag skulle ha gått över på tvåans växel lite tidigare,  man ser att han jobbar tidigare och där får han med sig några meter in på upploppet.

– Han sätter taget mycket bättre än vad jag gör också, säger Halfvarsson när han ser tv-bilderna på själva spurten.

– Han har en större frekvens, det finns helt saker att lära. Han är ju bäst, säger Halfvarsson om Northugs spurt.

Northug själv är mest lättad.

–Det är nästan ett ”folkekrav” att vinna en mästerskapssstafett. Det är ett enormt tryck inför stafetten. Vi har tre VM-debutanter i dag, så det är klart vi lever med press men vi måste använda det som motivation, säger Northug om dagens guld.

Men du fick en tuff fajt hela vägen in i dag?

–Ja, men jagsåg lite på kameran att det var lugnt men jag tänkte det är lika bra att gå hela vägen, säger Northug på sitt lite klassiskt kaxiga sätt.

Men Northug erkänner att han inte var helt säker på ett guld när tredje sträckan började.

-Jag tänkte att Marcus kanske skulle åka på och vara en halv minut före och det hade varit det värsta scenariot. Jag visste att Marcus var i bra form, han hade matchboll där, så det var en skön känsla att se Glöersen komma ikapp...

På frågan om det är bra att Norge och Sverige dominerar så fullständigt svara Northug:

– Det är klart att man vill ha med så många nationer som möjligt, det är bra för längdåkningen. Men bara för ett år sedan var vi femma (i OS) så det gäller att inte ta ut något i förskott. Det kan ändras fort.

Och Northug, som redan har tre guld, vill givetvis ta en fjärde på söndag i femmilen. Men han varnar för en viss  svensk med namnet Olsson.

– Han är favorit. Det gäller att ha ögonen under hela loppet på Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i Falun

Mer i ämnet