Matts Olssn knyter näven. Foto: Bildbyrån

Monsteråk i andra räckte inte

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ingen medalj i storslalom för svenskhoppet Matts Olsson. Trots ett jätteåk i andra slutade Olsson till sist på 5:e plats, 1,23 sekunder bakom segraren Ted Ligety. ”Det är klart att jag är nöjd, men det känns som att jag skulle kunna ha åkt bättre”, säger en lite besviken Olsson till SVT Sport efteråt.

Matts Olsson, 26, inledde herrarnas storslalom med ett kanonåk i första och låg sexa inför det andra åket i Beaver Creek, 48 hundradelar bakom ledande Marcel Hirscher från Österrike.

Efter några dramatiska sekunder där han var ytterst nära att köra ur drog han i stället ifrån, och han körde slutligen in som ny ledare, 40 hundradelar före fransmannen Victor Muffat-Jeandet.

Alpina VM

– Ja! Det där var ju för snyggt, konstaterar SVT Sports kommentator Björn Fagerlind lyriskt.

Ligety krossade alla

Men glädjen blev kortvarig. Amerikanen Ted Ligety, som har två raka VM-guld i ryggen, var näste åkare och han sparade inte på krutet. Ligety fullkomligt krossade Olssons tid, och gick i mål en sekund och 23 hundradelar före.

Ligety tog till slut guldet före storfavoriten Marcel Hirscher. Olsson slutade till sist femma, 35 hundradelar från medalj – hans klart bästa individuella VM-resultat någonsin. Olsson har som bäst två individuella 18:e platser i VM tidigare, samt ett lagbrons från 2011.

– Det är klart att jag är nöjd med femteplatsen, men det är ändå VM och det gäller medaljer och det känns som att jag skulle kunna ha åkt bättre. Andra åket är jag inte alls speciellt nöjd med men det räcker ändå, så det är jävligt skönt att det är så. Men en femteplats är ju toppen, säger en lite besviken Olsson till SVT Sport kort efter att medaljfajten avgjorts.

Desto gladare var SVT Sports expert Anja Pärson.

– Olsson femma i storslalom i VM, det är bara underbart. Jag hade en go känsla om Matts, men man vågade inte riktigt tro på topp sex. Det är så härligt, konstaterar hon.

Lindh körde ur

Calle Lindh var först ut i andra åket, men det inte alls vägen för 24-åringen från Bergsjö den här gången. Han var nära att försvinna redan efter halva åket men räddade upp situationen i sista sekund, men när det sedan var dags för sista branten missade han ingången och körde ur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alpina VM

Mer i ämnet