Örebro kastas ur allsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Örebro SK kastas ur allsvenskan. Det bestämdes av Svenska Fotbollförbundets licensnämnd i dag.

Därmed blir Assyriska klart för allsvenskan trots förlusten i kvalet mot Örgryte i går. Det är första gången en klubb i högsta divisionen i fotboll flyttas ned pga för svag ekonomi.

Örebro kommer att spela i superettan nästa säsong. Trots flera handlingsplaner har Örebro fortfarande ett negativt eget kapital. Licensnämndens beslut går att överklaga.

Assyriska väntar med att jubla

I dag fick Assyriska den allsvenska plats man gick miste om på det mest dramatiska sätt i går. Men det är återhållen glädje:

– Det är lite blandat. De har ju möjlighet att överklaga, säger Assyriskas ordförande Zeki Bisso till SVT Sport.

– Vi känner oss fortfarande i chock efter vad som hände i går. Det är inte hundraprocentig glädje även om vi förtjänar att vara i allsvenskan.

I och med att Örebro kommer att överklaga blir det en lång väntan:

– Det blir en tid av ovisshet.

Örebro starkt kritiska

Hos Örebro var det självklart mycket upprört. Klubben hade presskonferens där Rose-Marie Frebran, ÖSK-styrelsens ekonomiansvariga gick till hårt angrepp mot licensnämnden.

– Det här beslutet från licensnämnden är inte bra för svensk fotboll.

Att man som klubb kan bli behandlad på det här sättet. Att det inte förs någon dialog, att ta reda på sånt man funderar på innan man fattar sitt beslut. Det är inte bra.

Jonathan Kvarnström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.