Örebro SK till superettan

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det definitivt: Örebro SK spelar i superettan 2005. Det svenska fotbollsförbundets representantskapsmöte beslutade som väntat att det inte fanns några ”särskilda skäl” att ÖSK skulle få behålla sin allsvenska plats.

Förbundsordförande Lars-Åke Lagrell var mycket nöjd med beslutet.

– Jag känner en stor tillfredsställelse att enigheten var så stor, det här visar att fotbollen står enad. Det finns dessutom ingen anledning att förändra vårt regelverk, vi har ju fått rätt i tre instanser. Däremot måste vi hitta lösningar som kan snabba på processen, utan att rättssäkerheten för den skull blir sämre, sade Lars-Åke Lagrell.

Förbundsstyrelsen fick i uppdrag att ta fram ett förslag till årsmötet den 19 mars. Det var landets 24 fotbollsdistrikt som tillsammans med intresseorganisationerna Svensk Elitfotboll och Elitföreningen Damfotboll samt Förbundsstyrelsen som beslutade saken på ett extrainsatt representantskapsmöte.

Örebro SK försökte in i det sista få rätt. Under söndagen författade ÖSK:s vice ordförande Rose-Marie Frebran en skrivelse med synpunkter på Riksidrottsnämndens princip för spelarvärdering där de ville att ärendet skulle bordläggas – något repskapet inte höll med om.

– Jag är inte jätteförvånad över beslutet, men jag är förvånad hur lättvindigt mötet behandlade frågan. Det verkade inte ha varit något argumentation utan det är någon form av tystnadskultur inom fotbollen, sade Rose-Marie Frebran, som inte har bestämt sig om de ska gå vidare med frågan.

– Det är för tidigt. Ge oss några dagar att fundera, det finns ytterligare en möjlighet och det är att vi kan överklaga själva nedflyttningsbeslutet till Riksidrottsnämnden. Men vi kommer att berätta hur vi gör om några dagar.

Tills dess verkar det ändå som att fyra månader av protester, överklagande och bara allmän cirkus, borde vara över. Lars-Åke Lagrell är dock inte helt säker.

– Det vågar jag inte. Jag har trott det här varit över flera gånger tidigare. Jag var mycket förvånad att Riksidrottsnämnden över huvud taget gav ÖSK prövningstillstånd, men nu känns den här saken utagerad för vår skull, sade Lagrell.

Den 9 april inleds allsvenskan – och då utan Örebro SK.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.