OS-kandidat vill ha brottningen kvar

Publicerad

Inget OS hos oss 2020 utan brottning. Det är budskapet från en av de tre kvarvarande kandidaterna att arrangera sommar-OS 2020, Turkiet.
– Att ha OS i Istanbul utan brottning är otänkbart, säger ordföranden i Turkiets brottningsförbund, Hamza Yerlikaya.

I Japan, som också söker OS, säger brottningens förbundsordförande Tomiaki Fukuda att brottningen måste jobba hårt för att få vara kvar på OS-programmet.

Internationella olympiska kommittén (IOK) anser att brottningen bör tas bort från OS-programmet till 2020. Beslut i frågan ska tas på IOK-sessionen i september, då det också ska beslutas om OS-värd 2020. Istanbul, Tokyo och Madrid är kandidaterna.

Ett upprop på internet, som bland annat vill att den amerikanska senaten ska ta upp fallet, hade på onsdagsmorgonen fått in 19 000 röster.

En av IOK:s vice ordföranden, Thomas Bach, säger att de besvikna reaktionerna från brottarhåll var normala.

0 De skulle ha kommit vilket beslut som än tagits, säger han.

Bach säger att för IOK handlar beslutet om att försöka hitta rätt balans mellan tradition och utveckling.

– Jag är glad över Filas (Internationella brottningsförbundet) reaktion, att de tänker agera. Det slutgiltiga beslutet är inte taget. Om Fila fortsätter så kommer de att vinna många sympatier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer