Foto: Bildbyrån.

OS-kanotistens isiga vinterträning

Uppdaterad
Publicerad

Fem grader kallt och träning i isvatten är vardag när Sveriges bäste kanotslalomåkare Isak Öhrström bedriver sin vinterträning utanför Falun.

– Jag fryser nog mindre än du gör, säger Isak Öhrström till SVT Sport.

Det gnistrar av snö och is när Isak Öhrström lägger ut kanoten i Sundbornsån, där han minuterna senare plöjer fram mellan slalomportarna i kaskader av vintervatten. Han är Sveriges första olympier i kanotslalom, och har OS i Tokyo 2020 som långtidsmål.

– Jag vill behålla känslan för vattnet, och det får jag bara genom att vara i vattnet i forsen, säger han.

Färden dit ska underlättas av Skandinaviens första konstgjorda bana, som nu byggs just i Falun. Det som nu är en isfylld grusgrop ska framemot sommaren vara en sprudlande fors som kan nyttjas året runt, av elit, motionärer och allmänhet.

– Vi har jobbat med det här väldigt länge, och det är fantastiskt kul att det är på gång, säger Isak Öhrström när han besöker banan tillsammans med SVT Sport.

Fyra i lag-VM

Det finns förhoppningar om att den nya banan ska bidra till den positiva utvecklingen för svenskt kanotslalom, herrarna blev fyra i lag-VM i höstas. Ingen svensk har hittills nått en individuell medalj i ett internationellt mästerskap, men Isak Öhrström hoppas att 2018 ska innebära en islossning.

EM går i juni, VM i september, och vägen dit innehåller mer än isvatten i Sundbornsån. Isak Öhrström har redan dragit till ön Réunion utanför Madagaskar, där han ska träna fram till första mars. Sverige har sina begränsningar, trots allt.

– Det är väl om man är lite för slö ibland som man kan frysa till, säger Isak Öhrström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.