Östberg: ”Orolig för Sveriges defensiv”

Publicerad

Segern mot Italien innebär att Sverige är klart för kvartsfinal på EM. Men SVT Sports expert Frida Östberg är inte helt nöjd med det svenska spelet.

– Jag är lite orolig för det defensiva spelet nu när det är slutspel där varje match blir avgörande. De måste jobba med positionsspelet, är lite Hawaii där de tappar linjen, säger Östberg.

Östberg hoppas nu på tydligare taktiska riktlinjer.

– Sverige behöver slipa på positionerna i backlinjen och ha en tydligare kommunikation när de ska bilda den nya backlinjen utifrån pressen på bollhållaren. Den bortre mittbacken ska ställa linjen men hur löser de den situationen när de inte kan höra varandra? Jag tror på kontinuitet och rak kommunikation.

Hon tycker Therese Sjögran var matchens lirare mot Italien med sitt inhopp.

– Hon var spindeln i nätet då hon både vågar hålla i bollen och samtidigt har rörelse i sitt spel. I första halvlek var svenska spelet energilöst. Vändningen kom när Sjögran klev in efter paus och höjde matchen flera dimensioner. Hon var planens gigant. Få spelare idag har hennes inspel och kan hitta den farliga ytan mellan motståndarens lagdelar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fotbolls-EM 2013

Mer i ämnet