Jessica Lindell Vikarby. Foto: TT Nyhetsbyrån

Kanonåk av Lindell Vikarby och bra svensk bredd

Uppdaterad
Publicerad

Efter en strulig säsong fick Jessica Lindell Vikarby till ett kanonåk i detförsta storslalomåket vid VM i Beaver Creek. Hon är trea efter suveräna Anna Fenninger. Österrikiskan leder med 0,81 före landsmaninnan Michaela Kirchgasser. Maria Pietilä Holmner, Sara Hector och Frida Hansdotter är nia, tia och tolva.

Det ger ett minst sagt intressant utgångsläge inför andra åket.

– Det kändes lite som en seger i sig. Jag pushade på. De tyckte att jag var lite feg på toppen och sista kanten var svår men annars tyckte jag att det flöt på bra, säger Lindell Vikarby till SVT Sport.

Alpina VM

Visserligen har Vikarby åkt bra på träning men att hon skulle få till det även på tävling i ett så här pressande sammanhang överraskade.

– Det är en helt fantastisk insats av Jessica. Hon har inte haft många träningsdagar i januari och haft problem med ryggen. Ändå gör hon en så bra insats, säger SVT Sports expert Anja Pärson, som var imponerad av Fenninger.

– Det var bland det ruggigaste jag sett. Vilket kroppsspråk hon visade, säger Pärson om Fenninger.

Holmner ska bomba i andra åket

Maria Pietilä Holmner startade först. Hon gjorde ett bra åk utan synliga missar och har också skaffat sig ett bra läge inför andra åket med en åttondeplats. Sara Hector och Frida Hansdotter gjorde fina starter från nr 15 och 16 och är bland de tolv bästa. Många åkare gjorde fina insatser från höga startnummer.

– Jag ska bomba i det andra åket, säger Maria PH som tog det väl lugnt i sluthanget i det första åket.

Sara Hector, som vann den sista världscuptävlingen före VM, var nedstämd efter sin tiondeplats.

– Jag är besviken. Det hände ingenting, säger Hector.

– Det är en myrstack. Väldigt många har chans upp till andraplatsen, säger Pernilla Wiberg. Slalomspecialisten Michaela Kirchgasser skrällde med att lägga sig som tvåa.

– De svenska laget är så bra som ett team och kommer att trigga varandra till max i det andra åket, säger Anja Pärson inför andra åket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alpina VM

Mer i ämnet