Pistorius i tårar i rättssalen

Scanpix
Foto: Scanpix
Oscar Pistorius agent tillbakavisar alla anklagelser mot sin klient i ett pressmeddelande, meddelar nyhetsbyrån Reuters.

Pistorius fördes i en polisbil till domstolen klockan kvart över åtta efter att ha fått tillbringa natten i häktet i Boschkops polisstation.

Ett stort pressuppbåd hade samlats utanför domstolen och efter en debatt beslutade domaren att tv-kameror inte fick sända direkt i rättsalen.

Pistorius i tårar

När domaren Desmond Nair läste upp anklagelserna för överlagt mord brast Pistorius i tårar.

– Det är mycket starka känslor för honom just nu, säger Pistorius advokat Kenny Oldvage.

– Rapporterna inifrån domstolen visar på att Pistorius är helt knäckt, säger Fredrik Sperling, SVT:s utsände i Sydafrika. Han skakar, han sitter med ansiktet i sina händer, han gråter och verkar helt förstörd.

Häktningsförhandlingar skjuts upp

Försvaret ville skjuta upp häktningsförhandlingarna till på tisdag för att hinna förbereda sig. Åklagaren hade inget att invända mot det och domaren beslutade att förhandlingarna ska återupptas på tisdag.

Oscar Pistorius får sitta i arresten vid den lokala polisstationen till tisdag.

Åklagaren pekar på överlagt mord

Pistorius har hävdat att han misstagit sin flickvän för en inbrottstjuv, något som polisen har avfärdat.

Flickvännen träffades av flera skott och dog på plats. Enligt Reuters kommer åklagaren i målet argumentera för att Pistorius planerat att döda sin flickvän.

Paralympics-stjärnan Pistorius är en av de största profilerna i Sydafrika. Han har vunnit sex OS-guld i paralympics och deltog i somras på OS i London.

– De jag pratar med vill höra vad han har att säga, de vill inte tro att det är sant, säger Fredrik Sperling. Det är en chock för hela Sydafrika. Pistorius har kommit från den högsta piedestalen och rasat ned i ett hål.

Uttalande från Pistorius via agenten

Efter fredagens häktningsförhandlingar skickade Oscar Pistorius agent ut ett uttalande. Så här lyder det, enligt AP (översättning från TT):

"Först, och viktigast, är att alla våra tankar i dag måste tillägnas Reeva Steenkamps familj och vänner.

Oscar Pistorius inställde sig i rätten här i Pretoria i morse formellt misstänkt för mordet på Reeva Steenkamp. Det påstådda mordet ifrågasätts å det starkaste.

Detta är nu en pågående och aktiv rättsprocess som måste få skötas av polisen, med en rättvis undersökning och bevissamlande i enlighet med det sydafrikanska rättssystemet.

Under en kort förhandling bad idrottarens advokater om en förlängning av tidsfristen för borgenansökan till tisdag nästa vecka för få tid att utreda omständigheterna kring den tragiska händelsen, vilket godtogs av åklagaren, som även accepterade att Pistorius skulle hållas i förvar vid den lokala polisstationen.

Oscar Pistorius har skrivit historia som idrottare i OS och Paralympics, och har inspirerat många världen över.

Han har gjort väldigt klart att han vill skicka sina djupaste sympatier till Reevas familj. Han vill även uttrycka sin tacksamhet genom oss för det stöd han fått genom alla meddelanden som han har tagit emot - men som tidigare nämnts bör våra tankar och böner i dag gå till Reeva och hennes familj - oavsett omständigheterna i denna fruktansvärda, fruktansvärda tragedi.

Vi strävar efter att kunna ge fler uttalanden under utvecklingen av ärendet, men under dessa omständigheter hoppas jag att ni tar hänsyn till att det är väldigt svårt att svara på fler specifika frågor. Tack för er uppmärksamhet."

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.