Tre mål på fem skott av Penguins

Uppdaterad
Publicerad

Tre mål på de första fem skotten från Pittsburgh.

Sedan orkade inte NHL:s bästa lag Tampa Bay resa sig borta mot Penguins, som vann med 4–2.

– Det här var ett bra test för oss eftersom de toppar hela ligan, säger Pittsburghs målvakt Matt Murray.

Just Murray har fått en nytändning efter att ha missat nio matcher på grund av en underkroppsskada.

Efter comebacken har han vunnit 11 av sina 13 matcher och i nio av dem har han släppt in två mål eller färre.

Mot Tampa Bay i natt imponerade Murray igen och räddade 33 skott, men det var ändå Penguins offensiv som fick de största rubrikerna.

”Svårt att resa sig”

Laget gjorde mål på tre av sina fem skott i den första perioden (Tampa sköt 16) och hade 3–0 redan efter 8.21. Det skiljde bara 16 sekunder mellan Phil Kessels 2–0 och Sidney Crosbys 3–0.

– Vi gjorde tre misstag och varje gång hamnade pucken i vårt mål. Det är svårt att resa sig efter det, säger Tampas tränare Jon Cooper.

Backen Kris Letang sköt flera skott på mål och i den andra perioden fick han till slut utdelning när han skickade in 4–0. Jevgenij Malkin assisterade till två mål i matchen och har nu gjort 601 assist i NHL-karriären.

Därmed är Malkin den fjärde i Pittsburghs historia att nå 600 assist eller fler – Mario Lemieux (1033), Sidney Crosby (741) och Jaromir Jagr (640) – samt den fjärde ryssen i NHL:s historia att nå noteringen.

De andra tre är Sergej Fjodorov (696), Sergej Zubov (619) och Pavel Datsjuk (604).

”Malkins bästa match på länge”

– Jag gillade verkligen Malkins insats i kväll. Det var ”Genos” bästa match på länge. Han var närvarande i varje byte och det är då han är som bäst, säger Pittsburghs tränare Mike Sullivan.

Matt Murray såg ut att hålla nollan, men Tampa Bay snyggade till siffrorna i slutminuterna med två mål. Fjolårets Norris Trophy-vinnare Victor Hedman passade fram till ena.

För Pittsburgh var 4–2-segern mot ligans bästa lag ett skönt formbesked efter fyra förluster på de fem senaste.

NHL

Pittsburgh Penguins logo

Pittsburgh Penguins

4 - 2

Tampa Bay Lightning logo

Tampa Bay Lightning

3-0, 1-0, 0-2
PPG Paints Arena, Pittsburgh, PA
Publik: 18514

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.