Professor vill slopa ungdomslandslag

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av Sveriges elitfotbollsspelare årgång 1984 ansågs vara för dåliga som unga och sorterades bort i fotbollsförbundets elitsatsning. Nu vill idrottsprofessorn Tomas Peterson skrota systemet.

Talangutvecklingen inom svensk fotboll bör göras om från grunden. I alla fall om Tomas Peterson, professor i idrottsvetenskap vid Malmö högskola, får bestämma.

Den första åtgärden blir att avskaffa alla elitläger och ungdomslandslag upp till U21 och fördela de frigjorda resurserna till landets föreningar.

-Men under förutsättning att de beter sig på rätt sätt mot ungarna, säger Tomas Peterson till TT.

Sorteras bort

I Svenska fotbollförbundets elitsatsning sorteras barn och ungdomar som anses talangfulla fram via olika steg som distriktsläger, elitläger och ungdomslandslag.

-Det selekterar efter en faktor som inte har någonting som helst att göra med talang för att bli en bra fotbollsspelare. Skillnaden i fysisk mognad, säger Tomas Peterson.

I en studie där han följt drygt 60 spelare födda 1984 som spelade på elitnivå när de var i 25-årsåldern kunde han se att bara hälften nått dit genom förbundets talangsortering. Den andra hälften tog sig fram trots att de ratats som mindre lovande på vägen.

Spelare födda tidigt på året är överrepresenterade i elitsatsningen eftersom de ofta är mer fysiskt utvecklade.

-Det är fyra gånger så stor sannolikhet att få spela en ungdomslandskamp för Sverige om du är född i det första kvartalet jämfört med om du är född det sista.

Tid på året

Potentiella elitspelare faller bort eftersom de är födda sent på året.

-De två senaste åren har Skånedistriktet i sin trupp till elitpojklägret inte hittat en enda spelare född i oktober, november eller december som de anser vara tillräckligt talangfull för att skicka.

Med sin studie i ryggen presenterar Tomas Peterson två alternativa principer som han tror skulle ge fler och bättre svenska seniorfotbollsspelare.

-Se till att så många som möjligt är med så länge som möjligt. Den är inte särskilt avancerad, men om du skulle omsätta den så skulle verksamheten se bra mycket annorlunda ut än den gör i de flesta fotbollsföreningar.

-Den andra är på ett sätt lika självklar. Du har den överallt, att varje individ ska få utvecklas enligt sina unika förutsättningar.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.