Frölundas Joel Lundqvist är en av få SHL-spelare i Tre Kronor. Foto: TT Nyhetsbyrån

Rekordfå SHL-spelare i Tre Kronor – Christer Englund oroad

Uppdaterad
Publicerad

Endast sex SHL-spelare togs i går ut till Tre Kronor.

Samtidigt spelar över 200 svenska spelare utomlands.

En utveckling som förbundets ordförande Christer Englund oroas över.

– Våra ligor kan utarmas, säger han.

Normalt sett har spelare som spelar i Sverige dominerat Tre Kronors trupper under ligasäsongen.

Men så är det inte nu. När Pär Mårts i går presenterade sin första trupp för säsongen så innehöll den bara sex spelare med hemadress i SHL.

SHL

Många spelare i utlandet

I stället var det främst spelare som representerar klubbar i KHL, och i flera fall även Schweiz, som utgjorde truppens stomme.

Och det är kanske inte så konstigt. Innan truppen presenterades visade svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt siffror på hur många svenska spelare som har sin hemvist i andra länder.

Så här ser det ut:

Nordamerika: 130.

KHL: 26.

Schweiz: 16.

Tyskland: 8.

”Situationen är bekymmersam”

Att så många spelare har styrt sina kosor utomlands oroar det svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund.

– Situationen är bekymmersam. Det är inte bara det att de går till andra europeiska klubbar. Vi ser hur många spelare som åker till NHL, spelare som kanske inte ens är utvecklade för att ta en plats där, så de hamnar i juniorligorna, säger han till SVT Sport, och fortsätter:

– Så det är ett bekymmer, och en utmaning som vi har för att få de unga spelarna att stanna längre.

Hur jobbar ni för att få det?

– Det är upp till föreningarna och klubbarna att hitta medel som gör att de har möjlighet att stanna längre.

– Sedan tycker jag att det framför allt ofta är agenter som påverkar spelare att gå för tidigt när de inte ens är utbildade.

Toppskiktet försvinner

Att spelare lämnar för Nordamerika har pågått under flera år. Men det som framför allt har förändrats de senaste åren är att allt fler spelare väljer spel i KHL och Schweiz. Och spelarna som väljer dessa ligor är ofta SHL:s absoluta toppskick, som exempelvis Linus Klasen och Dick Axelsson.

Denna utveckling ser Christer Englund bekymrat på.

– Det är klart att det dränerar våra serier och vår högsta liga om de bästa spelarna hela tiden väljer att spela i andra länder. Men förhoppningsvis kan spelarna tycka att vår liga är tillräckligt attraktiv för att stanna kvar här, säger han.

Känns det som en risk för intresset för våra ligor om de bästa spelarna lämnar hela tiden?

– Den faran finns väl. Man kan väl alltid befara att intresset minskar, för det är ju klart att man vill se attraktiva spelare. Men man kan också konstatera att många nya ungdomar kommer fram och är skickliga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SHL

Mer i ämnet