Rekordmånga svenskar när Ironman avgörs

Uppdaterad
Publicerad

Den betraktas som en av världens tuffaste endagstävlingar, en prestigefylld triathlonklassiker på andra sidan jordklotet.

Rekordmånga svenskar, 44 stycken, har kvalat in till årets VM i Ironman på Hawaii och framförallt har Sverige bra chans i proffsklassen på både dam- och herrsidan.

Åsa Lundström kör den legendariska tävlingen i Kona, Hawaii, för fjärde året i rad, en veteran som haft resultatsviten 17-11-8 och hoppas på mer. Och älskar atmosfären.

– Har man hört om Ironman så har man hört om Hawaii. Det känns som att man får vara en del av historien, säger hon.

Nu får hon sällskap av debutanten Patrik Nilsson, 26 år och klart yngst i herrfältet, men med vassa meriter. Han är ende svensk att ha tagit sig under åtta timmar på distansen (3,8 km sim, 18 mil cykel, 42 km löpning) och dessutom tre gånger. Hans personliga rekord 7.49 placerar honom som åtta genom alla tider.

– Det är helt ny nivå jämfört med 2015 (då han vann Ironman Kalmar), kanske tre, fyra steg till. Men för att vinna här så är det kanske ett steg ytterligare. Att vara här och bli topp-10 eller topp-5 är helt möjligt.

Svenskprofiler på plats

Ironman är en utmaning i sig, men loppet på vulkanön i Stilla Havet tar det till ännu en nivå. Simningen i ibland strömt havsvatten, cykel i vindutsatt och kargt lavalandskap och sen den avslutande maran i ofta plågsam värme gör det till ett fruktat test. Frågan är vilka som kan utmana favoriterna, dubbelvinnarna Daniela Ryf, Schweiz i damklassen och Jan Frodeno, Tyskland på herrsidan?

Bland de 44 svenskarna finns också några spännande profiler i de så kallade åldersklasserna vid sidan av proffstävlingen, i amatörernas egna VM-tävlingar. Både artisten Daniel Adams-Ray och före detta elitsimmaren Emma Igelström tävlar. I rullstolsklassen finns dessutom paraidrottaren och äventyraren Aron Anderson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.