Foto: Scanpix

Rollins är friidrottens nya superstjärna

Uppdaterad
Publicerad

För ett par veckor sedan var hon helt okänd. I natt satte Brianna Rollins amerikanskt rekord på 100 m häck när hon vann VM-kvalen på enorma 12,26 och har helt plötsligt blivit friidrottens hetaste stjärna på damsidan.

21-åringen, som inför den här säsongen hade ett personbästa på 12,70, var bara 5/100 över Yordanka Donkovas ”omöjliga” världsrekord från 1988.

– Det känns så overkligt, så känslosamt. Det är helt otroligt, säger Rollins som inte har funderat över om hon kan slå världsrekordet.

– Har ingen aning, vi får se, säger Rollins efter chocktiden.

Hon har också seglat upp som favorit till VM-titeln i Moskva i augusti, en position som regerande världs- och OS-mästaren Sally Pearson har haft.

– Det ser ut som om jag måste få till ett A++-lopp till världsmästerskapen i år, twittrar Pearson efter Rollins uppvisning.

Bästalistan genom tiderna:

1 Yordanka Donkova, Bulgarien, 12,21 (1988)

2 Ginka Zagorcheva, Bulgarien,   12,25 (1987)

3 Brianna Rollins, USA,                 12,26 (2013)

   Ludmila Engquist, Ryssland,      12,26 (1992)

Resultat från Des Moines

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.