Rooth om ojämlikheten: ”En supertråkig situation”

Uppdaterad
Publicerad

Vid VM-medaljer för Tre kronor betalas ekonomiska bonusar ut – en succé för Damkronorna ger noll kronor på kontot för spelarna. SVT:s ishockeyexpert Maria Rooth tycker att det är självklart att damerna också ska belönas om de gör bra ifrån sig.

Ojämlikheten mellan dam- och herr spelare i svensk ishockey är fortfarande påtaglig. En skillnad som landslagschefen Olof Östblom menar att Svenska ishockeyförbundet inte kan göra så mycket åt.

– Det här är också en budgetdiskussion. Om herrarna får bonusar så är det faktiskt så att de pengarna får vi via prispengar från IIHF (internationella ­ishockeyförbundet). Det utgår inga prispengar på damernas världsmästerskap på det sättet. Det är en fråga som är större än vad svenska ishockeyförbundet kan rå för. Vi har aldrig fått några prispengar för damerna, säger Olof Östblom till tidningen NSD.

– Det är en supertråkig situation, så som det alltid varit, säger SVT:s ishockeyexpert Maria Rooth och fortsätter:

– Jag går ju och väntar till den dagen då det är jämlikt.  Självklart ska tjejerna ha en bonus precis som killarna, sedan var pengarna tas det får någon annan bestämma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.