Så funkar casting

Uppdaterad
Publicerad

Castingsport är det officiella namnet på en idrott där utövaren kastar längd eller precision med ett spö – i många fall med spön som även kan användas till fiske.

De nio olika grenarna härstammar från olika fiskeredskap; fluga, haspel eller spinn, antingen precision eller längd med en eller två händer. De flesta som stöter på casting för första gången tycker ofta att det ser konstigt ut: ”Man kastar ju spö på land!”.

Tid och plats:

Fredag 5 juli, träning och banutläggning, Halmstad Arena.

Lördag 6 juli, Fluga precision, Trout Distance, Trout Accuracy och fluga längd enhands. Halmstad Arena.

Söndag 7 juli, Seatrout Distance, Fluga längd tvåhands och Salmon Distance. Halmstad Arena.

Grenar/discipliner:

• Gren 1 – Fluga precision, herr & dam

• Gren 2 – Fluga längd enhands, herr & dam

• Gren 3 – Fluga längd tvåhands, herr

• Gren 4 – Trout Accuracy, herr & dam

• Gren 5 – Trout Distance, herr & dam

• Gren 6 – Seatrout Distance, herr & dam

• Gren 7 – Salmon Distance, derr & dam

Så fungerar casting:

Gren 1 – Fluga precision: Kastas från ett podium som är 50 centimeter högt. Den tävlande kastar 20 kast mot fem olika skålar. Den närmsta skålen ligger åtta meter från podiet och den sista ligger fem meter längre bort. För att en träff skall vara giltig måste flugan träffa i skålen. Varje träff ger fem poäng, maxpoäng är 100. Kastaren har fem och en halv minuter på sig att utföra de 20 kasten.

Gren 2 – Fluga längd enhands: En fluglina som kan kastas över 70 meter låter kanske otroligt. Men världseliten inom casting lyckas med det. Med ett spö som mäter 3 meter och 15 meter 38-gramslina samt en lätt backing går det alldeles utmärkt, men det kräver år av teknikträning och en del muskler. Faktorer som påverkar kastets längd: kraft, utgångsvinkel, linbågen samt sträckning.

Gren 3 – Fluga längd tvåhands: Kastaren står på ett 50 centimeter högt podium. Kastaren håller spöet med två händer. Denne har sju minuter till sitt förfogande och får göra hur många kast som helst, det längsta mäts. Eliten kastar mellan 70-90 meter. I god medvind kastar de bästa upp emot 100 meter.

Gren 4 – Trout Accuracy: Kastas med ett flugspö av valfritt märke med en maxlängd på 9 fot. Linan som används är en helt vanlig fluglina. Banan utgörs av fyra mål som slumpmässigt placeras ut på åtta till 15 meters avstånd från kastaren. Målen har måtten 180 centimeter diameter, 120 centimeter diameter eller 60 centimeter diameter och ger ett, tre eller fem poäng. Kastaren har fem minuter på sig att utföra 16 kast och kan maximalt komma upp i 80 poäng.

Gren 5 – Trout Distance: Här kan kastaren komma upp i längder runt 40-45 meter. Banans bredd är mellan fem och tio meter, längden är minst 50 meter. Kastaren har fyra minuter till förfogande i de här grenen, ofta används samma utrustning som i Trout Accuracy.

Gren 6 – Seatrout Distance: Kastas med ett tio fots flugspö av valfritt märke med en fluglina som är runt 17 meter lång och väger 27 gram. Här kommer de bästa kastarna upp i längder kring 50-55 meter.

Gren 7 – Salmon Distance: kastaren har tre kast till sitt förfogande. Kastaren har fem meter till avståndsbrädan och måste utföra kastet innanför denna bräda. För att kastet ska vara giltigt krävs det att kastvikten landar innanför kastsektorn. Vanligtvis kastar elitkastarna mellan 105–115 m, beroende på vind.

Håll koll på

Den svenska paradgrenen Trout Distance, Sverige är världsmästare från VM 2012 i Fagernes, Norge.

Läs mer här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.