Foto: Grafik: SVT.

Så har utövandet förändrats i din sport

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsutövandet i föreningsform bland barn och ungdomar har minskat med 12 procent eller 7,2 miljoner deltagartillfällen mellan 2004 och 2013. Hur ser det ut i din sport? Har utövandet minskat eller ökat?

Mellan 2004 och 2013 har antal deltagartillfällen inom den organiserade barn- och ungdomsidrotten (7-20 år) minskat med 7,2 miljoner eller 12 procent, det visar statistik från Riksidrottsförbundet (RF). Det visar LOK-stödssstatistik från Riksidrottsförbundet (RF), som SVT:s researcher Lotta Sima tagit fram.

– Ungdomskullarna har blivit mindre men idrottandet har blivit ännu mindre. Så ja, färre ungdomar idrottar i föreningar, säger Johan R Norberg, som är utredare vid centrum för idrottsforskning.

RF för statistik över föreningarnas deltagartillfällen, alltså närvaron på aktiviteter som träningar och matcher. Utifrån bland annat närvaron styrs sedan det lokala aktivitetsstödet till föreningarna.

Kolla hur det ser ut i din sport i bildspelet ovan.

Tuff trend för ridsporten

Av de tio största idrotterna, sett till antal deltagartillfällen, har ridsporten minskat mest i procent. Sporten har tappat 1 723 827 deltagartillfällen mellan 2004 och 2013. Det motsvarar en minskning på 40 procent.

– Det har ju med det generella tappet och demografin att göra, men visst har vi tappat. Vi är medvetna om det och vi jobbar stenhårt med det, säger Carina Sjöberg som är generalsekreterare på ridsportförbundet.

– Dels jobbar vi med idrottslyftet. Där har vi bland annat många projekt som är till för att jobba med ungdomsledare och rekryteringssatsningar på integration och barn och ungdomar med funktionsnedsättningar. Det är främst med fokus på att behålla barn och ungdomar.

Utövandet inom gymnastiken ökar

Av de tio största sporterna är det bara två idrotter som lyckats öka antalet deltagartillfällen. Det handlar om gymnastik och innebandy. Gymnastik ligger i topp och har ökat med 265 464 tillfällen eller 12 procent.

– Allt fler barn och unga håller på med gymnastik, säger Johan Fyrberg som är generalsekreterare på gymnastikförbundet och menar att det delvis beror på att sporten blivit mer inkluderande.

– Man kan komma och träna utan att det handlar om tävling och prestation. Man kan träna bara för rörelseglädjen. Det är även en väldigt bra sport för att få den allsidiga träningen. Debatten om att vara mångsidigt tränad har gynnat gymnastiken.

Innebandyn har ökat med 2 procent och är förutom gymnastiken alltså den enda idrott bland de tio största som ökat. Innebandyn är dessutom den enda av de fem största lagsporterna som inte minskat antal deltagartillfällen.

Fakta LOK-stödsstatistik

Riksidrottsförbundet för statistik över utövandet inom föreningsledd barn- och ungdomsidrott i Sverige.

Utövandet mäts genom antal deltagartillfällen, alltså närvaron på föreningarnas aktiviteter/sammankomster.

Ett deltagartillfälle är en närvaroregistrering på en sammankomst, exempelvis en träning eller match. Deltagartillfällen mäter inte unika deltagare utan närvaron.

Utifrån bland annat närvaron styrs sedan det lokala aktivitetsstödet (LOK-stödet) till föreningarna.

Exempel:

En liten gymnastikförening har träning 30 gånger/år, för i genomsnitt 12 barn.

Antal deltagartillfällen blir då 30 x 12 = 360.

Statistiken visar de föreningar som erhållit statligt lokalt aktivitetsstöd (LOK-stöd) av Riksidrottsförbundet (RF). För att få ta del av LOK-stödet måste idrottsklubben vara med i någon av de specialidrottsförbund som tillhör RF.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.