Sara Persson i stor badmintonfinal

Uppdaterad
Publicerad

Sara Persson kvalade inte in till OS i Aten. Nu siktar hon på Peking 2008 i stället. Badmintonspelaren har under hösten visat att hon är på gång igen, och på söndagen spelar hon final i Swedish International inför hemmapubliken i Täby.

24-åriga Sara Persson har inte gett upp tanken på OS. Hon var på god väg mot Aten, men efter att ha ådragit sig en stressfraktur i foten för två år sedan tappade hon både i form och ranking.

-Efter nyår förra året förstod jag nästan att jag inte skulle få åka med. Fast det var väldigt nära ändå till sist, säger hon.

Men när systern Johanna Persson och mixedpartnern Fredrik Bergström styrde kosan mot Grekland fick Sara åka på träningsläger i Kina i stället.

-Jag tänkte inte så mycket på OS-missen eftersom jag var på träningslägret, berättar Sara.

Siktar på topp 20

Inför Swedish International låg hon 27:a på rankingen och hennes första delmål är att ta sig in bland de 20 bästa. På längre sikt är det OS i Peking som hägrar.

-Ja, jag tänker absolut satsa på att ta mig dit, säger hon.

En bit på vägen, åtminstone för att nå delmålet, är avancemanget till final i Swedish International. På lördagen besegrade hon japanskan Noriko Okuma i semifinalen med klara 11-2, 11-3.

-Jag visste att jag hade bra chans eftersom hon egentligen är dubbelspelare, men jag hade aldrig mött henne tidigare, berättar Sara.

I finalen väntar däremot mer bekant motstånd då hon ställs mot brittiskan Elizabeth Cann.

Senast de möttes var i december förra året. Då vann Cann i tre set i kvartsfinalen i Irish International, men det brukar oftast bli jämnt dem emellan.

Svenskt i semi

Under november var Sara i två semifinaler (Bitburger Open och Norwegian International Championships) och i final i Toulouse Open.

-Det har känts bra nu i höst och jag har kunnat fokusera på spelet, säger hon.

Men hon väntar fortfarande på seger och den skulle inte kunna komma lägligare än inför hemmapubliken i Täby.

-Det är roligt att spela här, det blir inte så ofta. Det har varit en del folk också eftersom det har gått så bra för svenskarna.

Fjolårets tävling ingick i OS-kvalet och startfältet var därmed något vassare än årets. Ändå var det en överraskning att svenskarna tog sig till semifinal i alla fem klasserna. Förutom Sara gick Rasmus Wengberg vidare till final i herrsingel, liksom Fredrik Bergström och Henrik Andersson i dubbel. I finalen väntar ryssen Jevgenij Isakov respektive britterna Simon Archer/Anthony Clark.

OS-paret utslaget

För OS-paret Johanna Persson och Fredrik Bergström gick det inte lika bra. De förlorade semifinalen mot britterna Kristian Roebuck och Liza Parker.

-Vi spelade okej, men vi kan bättre. Vi rörde oss för dåligt och gjorde enkla misstag. Och de spelade bättre än oss i dag, sade Johanna, som i stället får heja fram syrran i finalen.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.