Foto: Olle Kirchmeier/SVT

Sarah Sjöström tog hem Jerringpriset

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström snuvade förhandsfavoriten Charlotte Kalla och tog hem Jerringpriset. Det pris som svenska folket röstade fram under kvällen. Kusken Örjan Kihlström och hästen Maharajah fanns och med i slutomröstningen med de två framstående idrottsdamerna. Till slut vann Sjöström med 32 000 röster mot Kalla.

– 2014 var ett helt fantastiskt år, jag tror att jag får torka en tår. Det gick helt över förväntan. Jag måste tacka mina tränare Andrej (Vorontsov) och Carl (Jenner), min familj och alla som har röstat. Skål! säger Sjöström från scenen.

– Det är så svårt att sammanfatta sina resultat men 2014 var mitt bästa år som idrottare och jag har svårt att själv förstå det. Jag är stolt över mig själv, säger Sjöström till SVT Sport.

Idrottsgalan 2015

– Svårt att beskriva. Jerringpriset är det mest ärofyllda. Det är folkets pris och jag har inte gjort någon besviken. Det har gått hem hos folket. Det var ändå tre VM-guld och två världsrekord. Det gjorde att folk trodde på mig och ville ge mig sin röst, säger Sjöström.

Fördubblade sin medaljskörd under 2014

Hon fördubblade sin meritlista med elva VM- och EM-medaljer under 2014.

– Ibland kan jag tvivla på mig själv. Nu är det skönt att så många tror på mig, ler Sjöström.

– Efter halva galan ville nog folk se annat än skidor på scenen. Det var lite mycket skidgala. Jag är ledig i morgon och kommer att fira lite, säger Sjöström.

Hon tog sju EM-medaljer, varav tre i guld vid EM i somras. Vid kortbane-VM i december satte hon två världsrekord inom en timme på 100 m fjäril och 200 m fritt. Vid VM i Doha blev det tre VM-guld och ett silver.

Inför kvällens gala ledde Charlotte Kalla med runt 10 000 röster men under kvällen röstade 144 000 på Sjöström och 102 000 på Kalla – som inte var med på galan på grund av sjukdomsrisken.

Totalt under hela omröstningen fick Sjöström 167 323 röster mot Kallas 135 535.

Så slutade omröstningen:

1) Sarah Sjöström: 167 323

2) Charlotte Kalla: 135 535

3) Örjan Kihlström: 103 451

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsgalan 2015

Mer i ämnet