Hon håller andan i sex minuter

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Tapani, 33, håller andan i sex minuter och sju sekunder under vattnet i det som kallas statisk apnea. En av tre grenar i fridykning inomhus.

– Det handlar om avslappning. Och att så att säga lura sig själv. För att undvika att ge upp brukar jag använda mig av olika mantra som jag rabblar i huvudet. För det mesta brukar jag tänka på olika kroppsdelar. Jag börjar med lilltån och sen vidare genom kroppen, berättar Sofia Tapani för SVT Sport.

I helgen avgörs SM i fridykning i Eriksdalsbadet i Stockholm. Sofia Tapani är favorit att vinna alla tre grenarna. Förutom statisk apnea ingår att simma så långt som möjligt under vattnet med fena där hon har klarat 194 meter (nästan åtta längder i en 25-metersbassäng). Utan fena har hon nått 145 meter.

Stora påfrestningar

Kroppen utsätts för stora påfrestningar i de olika momenten. Bland annat en markant blodtryckshöjning.

– Det kan vara riktigt ångestframkallande. Men jag har lärt mig att hantera de känslorna. Att det inte är så farligt, säger hon.

För att klara den extremt långa tiden under vatten förbereder hon sig genom att stretcha lungorna. Och hon utsätter sig också för något som kallas lungpackning. Att fylla lungorna med mer luft än vad som egentligen är möjligt.

– Det är något man måste träna väldigt länge för att klara av. Det är inte helt riskfritt och gör man fel kan det gå illa. I värsta fall kan man spränga lungorna, säger Sofia Tapani.

Siktar på VM-medalj

Hon har placerat sig som bäst fyra på VM i grenen distanssimning utan fena. I år siktar hon medalj. VM avgörs i Finland i maj. Men hon har också svenskt rekord i djupdyk utan fena. Förra sommaren nådde hon 50 meters djup i ett dyk i Egypten.

– Djupdyk är det som ligger mig närmast hjärtat. Anledningen till attt jag en gång började med det här var att kunna snorkla under vattnet tilsammans med fiskar utan massa utrustning. I dag handlar mycket om att testa hur mycket min kropp klarar att utsättas för. Det är spännande.

I spelaren ovan: se en intervju med docenten Peter Lindholm om hur det påverkar kroppen att hålla andan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.