Skjuttränar på egenbyggd bana

Uppdaterad
Publicerad
I Gravfors norr om Umeå bor Jonas Olovsson, automationsingenjör, småbarnsfar, hobbybonde, jägare, uppfinnarjocke och tävlingsskytt – lika passionerad i allt han gör. Bland bilar, motorcyklar och andra prylar i ladugården står hans hembyggda viltmålsskyttebana.

– Det är sexton minusgrader idag, så det är friskt säger Jonas och öppnar den lilla kuren i masonit där en kupévärmare håller temperaturen uppe.

I kuren finns en dator för den elektroniska måltavlan, ett egentillverkat styrsystem för skjutbanan och en monitor kopplad till en webbkamera med sex sekunders fördröjning som gör att han kan analysera sin skjutställning i efterhand. Dessutom en specialfunktion för den pappaledige:

– Jag har en babymonitor med kamera så jag kan se min dotter sova i barnvagnen när jag ska träna säger Jonas, som försöker få en timmes träning varje dag innan SM.

Sedan viltmålsskytte, eller running target som det också kallas, försvann från OS-programmet efter 2004 så för sporten en tynande tillvaro. Det tillverkas inga specialvapen längre, så det blir till att bygga om befintliga vapen. Pipan är förlängd och försedd med en tyngd längst fram som ska ge mjuka rörelser. Under tävling skytten 2,5 eller 5 sekunder på sig att lyfta vapnet, sikta och träffa det rörliga målet.

Jonas Olovssons skyttebana har kostat honom några tusenlappar i materialkostnad.

– Att köpa en komplett bana kostar 120 000 kronor, så det finns pengar att spara för den händige, ler Jonas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SM-veckan vinter 2014

Mer i ämnet