Jönsson snuvade Hellner på viktiga bonussekunder

Uppdaterad
Publicerad

De norska damerna körde för de bästa åkarna sammanlagt – de svenska herrarna körde för sig själva. En konstig taktik, tycker Marcus Hellners toppkunkurrent Petter Northug.

I sprintsemifinalen körde Emil Jönsson förbi Marcus Hellner, som låg tvåa – och Hellner missade finalen.

– Han hade fått så många bonussekunder så det fick räcka, säger en leende Jönsson till SVT Sport efter loppet.

Tour de ski 2012-2013

Att det inte fanns något taktikupplägg inför svenskarnas insats i sprinten i Val Müstair, den enda i årets Tour de Ski, förvånar Petter Northug.

”Svenskarna hade ju en bra dag på jobbet, lite konstigt bara att de glömde bort att Hellner är med i samma lag. De borde väl ha sett till så att han hamnade så högt upp som möjligt i resultatlistan”, skriver norrmannen på sin blogg, men tackar samtidigt svenskarna för hjälpen.

”Men jag kan väl göra ett undantag och tacka er för hjälpen. Fortsättningen blir ju enklare för mig nu. Vi kommer att åka i samlad grupp som enkelt kommer att ta in på täten på torsdag.”

Marcus Hellner grämde sig över att han inte orkade svara emot när Emil Jönsson kom farande i semifinalen, men förstår samtidigt Jönssons beslut.

– Vi tänker på oss själva, det är ju ändå en individuell idrott. Jag var för dålig i spurten och orkade inte hålla honom bakom mig.

Men Hellner hade dock inte haft något emot en bjudning.

– Jag hade ju inte tackat nej om jag fått hjälp, men nu är det som det är, säger Hellner som ligger sjua efter sammandraget.

Den svenske sprinttränaren Arild Monsen gillar inte stallerorder som i motorsport eller cykel.

– Jag blir less på den där cykeltaktiken, säger Monsen till SVT Sport och tillägger att Jönsson har att ta hänsyn till sprintvärldscupen och körde för dem poängen.

Finalen blev en antiklimax för svenskarna när Jönsson och Calle Halfvarsson, som bröt en stav, och krokade i varandra och slutade sist och näst sist.

– Då var det kört, sa Emil. Även hemmasonen Dario Cologna föll och loppet vanns av norrmannen Finn Krogh.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de ski 2012-2013

Mer i ämnet