SM-veckan: Längdskidor

Så funkar det:

Teamsprint
Genomförs av lag (damlag och herrlag) som består av två lagmedlemmar och som växelvis åker 3-6 sträckor vardera på en sprintbana.

Jaktstart
Masstart. Herrarna startar med 15 km klassisk stil, åker in i stadion och byter skidor för att avsluta med 15 km fristil. Damerna har samma upplägg med skillnaden att de åker 7,5 km klassisk stil och 7,5 km fristil. Fristil är samma sak som skatestil.

Sprint
Sprinttävlingarna börjar med en så kallad prolog där alla får åka en sprintbana och man tar tid. Utefter resultaten delas åkarna in i olika heat med sex åkare i varje. De två som kommer först över mållinjen i varje heat går vidare till nästa (ex från kvartsfinal till semifinal) plus de 2 bästa tiderna sk Lucky Losers, ända fram till finalen. I finalen är det den som kommer först över mållinjen som vinner.

Individuell start
Åkarna startar med 30 sekunders mellanrum, där herrarna åker 15 km och damerna 10 km. Den som har den snabbaste tiden vid målgång vinner.

Kuriosa:
* Antonia Ordina är den som vunnit flest SM-guld i längdskidor genom tiderna, nämligen 22 stycken.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.