St Louis vann den sjunde och avgörande finalmatchen mot Boston.

St Louis är nya Stanley Cup-mästare

St Louis får för första gången lyfta bucklan Stanley Cup, efter 52 års väntan. Målvakten Jordan Binnington storspelade när hemmalaget Boston besegrades med 4–1.

St Louis tog tidigt grepp om matchen i den sjunde och avgörande finalmatchen, då man till skillnad från hemmalaget hade ett stabilt försvarsspel och var vassa när anfallsläget kom.

Det dröjde däremot till i slutet av första perioden innan matchens första mål kom, då passade backen Alex Pietrangelo fram till Jay Bouwmeester som skickade den vidare till Ryan O’Reilly. O'Reilly drämde till ett långskott och St Louis tog ledningen i matchen.

– Det var enormt, sa Ryan O’Reilly i periodvilan om inledningsmålet. O'Reilly som efter matchen fick lyfta Stanley Cup, men också Conn Smyhte-trophy som delas ut till slutspelets bästa spelare.

Två mål – på fyra skott

Med bara sekunder kvar av första perioden lyckades sedan St Louis dryga ut ledningen då Pietrangelo satte 2–0. Det var St Louis bara fjärde skott i matchen och Boston, som sköt tre gånger så mycket i första perioden var ett frustrerat lag med en frustrerad hemmapublik.

St Louis hade fått matchen precis dit de ville, och ser man till slutspelet så var det just spelet på bortaplan som gjorde laget till mästare: tio vinster, tre förluster blev facit för St Louis-laget på bortaplan, att jämföra med sex vinster och sju förluster på hemmaplan i slutspelet.

Rookiemålvakten var en vägg

Andra perioden blev mållös, men med drygt halva tredje spelad var Bostons Joakim Nordström riktigt nära att reducera. Återigen stod Jordan Binnington i vägen; rookiemålvakten Binnington skulle vid slutsignal ha en räddningsprocent på 97.

– Det är jäkligt imponerande, säger St Louis lagkapten Alex Pietrangelo om Binningtons utveckling under hans första NHL-säsongen.

I stället var det Brayden Schenn som utökade St Louis ledning till 3–0 i tredje perioden, och när 4–0 kom med fyra minuters spel kvar, så var saken klar.

Bostons målvakt Tuukka Rask hade gjort sitt för säsongen, hemmalaget chansade med sex utespelare och lyckades också göra en reducering till 4–1 innan slutsignalen ljöd. Reduceringen kom från Matt Grezlcyk.

Tre svenskar finns i vinnarlaget: Carl Gunnarsson, Alexander Steen och Oskar Sundqvist. De två första vann Stanley Cup för första gången medan Sundqvist skrev historia genom att som förste svensk lyfta bucklan med två olika lag.