Calle Halfvarsson inledde Tour de Ski på ett bra sätt. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Succéstart för Halfvarsson

Uppdaterad
Publicerad

Efter fjärdeplatserna i världscupen fick Calle Halfvarsson en drömstart på Tour de ski. Han blev tvåa i herrarnas prolog i Oberstdorf.

– Allting kändes bra i dag helt enkelt, säger han till SVT Sport.

Norrmännen har dominerat i världscupen i vinter. Men i dag fick de se sig besegrade av en svensk.

Calle Halfvarsson gav sig ut som 91:a och var med i toppen hela vägen. En stark avslutning gjorde att han precis lyckades slå Petter Northugs tid och svensken slutade tvåa på de 4,4 kilometerna i fri stil. Schweizaren Dario Cologna vann på tiden 9.54,2 minuter, fem sekunder före Calle Halfvarsson.

Tour de ski

– Det kändes bra. Tycker jag håller igen lite för att jag ska orka hålla farten i den sista backen, säger Halfvarsson.

Strax bakom honom var Petter Northug som blev trea.

– Jag vill vara med i toppen direkt och inte halka efter för mycket. Känns bra att starta långt fram i morgon, säger Halfvarsson.

Hellner imponerade

Förutom Calle Halfvarsson var det en annan svensk som imponerade. Efter en tung start på världscupen blev Marcus Hellner femma i prologen.

– Jag tror att det är precis vad jag behöver. Jag behöver tävla och det kommer nog bara bli bättre och bättre hoppas jag, säger han till SVT Sport.

De tre främsta tilldelades bonussekunder inför morgondagens jaktstart i klassisk stil.  Cologna fick 15, Halfvarsson tio och Northug fem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de ski

Mer i ämnet