Amanda Lind (MP). Foto: TT Nyhetsbyrån

Lind: ”Polisen har självklart ett ansvar att upprätthålla lag och ordning på arenorna”

Uppdaterad
Publicerad

Under våren har en konflikt blossat upp mellan polisen och svenska fotbollssupportrar. Det sedan polisen har implementerat en åtgärdstrappa som har förbjudit bland annat delar av tifoverksamheten. Idag tog Vänsterpartiets riksdagsledamot Vasiliki Tsouplaki upp frågan på riksdagens frågestund.

– Jag är allvarligt oroad över utvecklingen inom en av Sveriges allra mest folkkära sporter. Svensk fotboll mår i många avseenden väldigt bra just nu. Svensk fotboll håller högre klass än på många år, arrangemangen kring elitmatcherna har blivit bättre, publiksiffrorna ökar och intäkterna likaså. Det som oroar mig är polisens allt mer konfrontativa och hårda metoder för att framför allt stoppa pyroteknik på svenska arenor. Årets allsvenska säsong har tyvärr fått inramningen präglad av kollektiv bestraffning, förbud mot stora flaggor, kränkande massvisitation där polisen ville tvinga ideella matchvärdar att ta publiken mellan ben och bröst. Min fråga till stadsrådet är hur hon kan bidra till att värna om den positiva läktarkultur inom svensk fotboll som vi har haft tidigare och medverka till förbättrad dialog mellan svensk fotboll och polisen?

Frågan ställdes till kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) som även har ansvar över idrottsfrågor i regeringen.

– Återigen vill jag betona hur fantastiskt det är med människors engagemang och hur viktig supporterkulturen är för stämningen på en idrottsarena. Sedan är det också självklart att det ska vara lugna och trygga situationer och oavsett vem man är ska man kunna gå på en fotbollsmatch utan att känna sig rädd.

– Vi vet sedan tidigare att dialog mellan supporterorganisationer, elitklubbar och polisen är en framgångsfaktor. Polisen har självklart ett ansvar att upprätthålla lag och ordning på arenorna och också se till att agera mot lagbrott. Sedan är utmaningen att göra det utan att drabba de positiva inslagen på läktarna. Jag tror på den fördjupade dialogen som också är återupptagen.

Tsouplaki fick ställa en följdfråga och poängterade då hur allvarlig situationen är och att hon hoppas att Lind kan verka för att man går tillbaka till tryggare metoder.

– Som också tidigare har sagts så har jag varit i kontakt med flera aktörer inom idrottsrörelsen och kommer att fortsätta att hålla mig informerad, säger Lind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.