Attack på arenan. Foto: Bildbyrån

”Svårt att stoppa en galning”

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds målvakt attackerades brutalt. Det är för tidigt att säga om säkerheten har brustit:

– Folk står inte i stålburar. Någon kan snabbt kasta sig över ett staket och springa in, säger Mats Enquist, generalsekreterare hos Sef till TT.

Med mindre än två minuter kvar att spela attackerade en maskerad åskådare Östersunds målvakt Aly Keita. Mats Enquist, generalsekreterare på Föreningen Svensk Elitfotboll (Sef), är chockad:

– Ingen av oss begriper någonting. Det här följer inga kända mönster som vi känner igen. Det är fruktansvärt tragiskt att en enskild individ kan förstöra så mycket för så många, säger Mats Enquist, till TT.

”Stoppa en galning”

Enquist vill invänta vad polisutredningen kommer fram till, innan han kan dra några slutsatser kring säkerheten kring kvällens match.

– Men det är alltid svårt att stoppa en ensam galning. Det känner vi igen från andra delar av samhället. När folk väljer att attackera allt från köpcenter till tåg så står man sig ganska slätt, säger Mats Enquist.

TT: Inför högriskmatcher har man en annan typ av säkerhet?

– Det är klart att man dimensionerar säkerheten efter evenemanget. Det skiljer sig mellan olika evenemang beroende på hur stort det är och hur riskfyllt det är. Jag har i ärlighetens namn svårt att tro att det är i säkerheten det brustit, men det får utredningen utvisa. De första rapporterna tyder på att det inte varit stökigt på arenan i övrigt.

”Heder åt polisen”

TT: Som du sa så är det väldigt lätt att ta sig in på plan eftersom man inte står i en bur. Hur ser du på det?

– Vi får fundera på vilket samhälle vi vill ha. Det blir allt fler områden i världen som blir utsatta för olika typer av angrepp. Då får man väga den friheten för den stora massan mot att undvika att den enskilda individen kan ställa till med någonting.

Svenska fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson är bestört efter kvällens händelse:

– Det är upprörande när en match inte kan fullföljas och när en enskild individ förstör för så många runt omkring, säger han till TT, och fortsätter:

– All heder åt polisen att man var snabb, säger Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.