Ett A- och B-prov i de senaste dopningsbehållarna som ska användas under OS (arkivbild). Foto: TT Nyhetsbyrå

Svensk antidopning slutar använda urinflaskor

Uppdaterad
Publicerad

Ett laboratorium i Köln slog larm om att behållarna som ska förvara dopningsprov går att manipulera.

Något som bekräftas av Svensk antidoping.

”Vi kommer därför att stoppa all användning”, säger Peter Ström, tillförordnad chef på Svensk antidopning.

Efter Rysslands manipulering av dopningsprov i Sotji-OS 2014 infördes nya behållare som ska förvara urin- och blodprov. Men med knappt två veckor kvar till OS i Sydkorea slog ett laboratorium i Köln, Tyskland, larm om att de nya dopningsflaskorna går att öppna om de först fryses ner.

”IOK är väldigt bekymrat över den här frågan”, skriver Internationella olympiska kommittén på Twitter.

Fel i Köln

”Direkt när vi fick reda på det här vände vi oss till Wada och bad dem försäkra att dopningstester i Pyeongchang kan utföras på ett trovärdigt och pålitligt sätt”, fortsätter IOK.

Internationella antidopningsbyrån Wada har startat en utredning och försöker i samarbete med tillverkaren Berlinger Special AG att lösa frågan. Enligt tillverkaren har laboratoriet i Köln gjort fel i ett tidigare skede.

”Utredningen visar att flaskorna ifråga inte stängdes korrekt efter att provet gjorts”, skriver företaget i ett mejl till AFP.

Men Svensk antidoping har också upptäckt samma problem som i Köln och slutar använda urinflaskorna tills problemet är löst.

”Arbetar intensivt”

”Tyvärr visade våra egna tester att det kan gå att öppna behållaren för urinprov efter nedfrysning utan att det lämnar tydliga spår på manipulation. Vi kommer därför att stoppa all användning av dessa flaskor i våra tester tills vidare”, säger Peter Ström, tillförordnad chef för Svensk antidoping.

De nya glasbehållarna infördes efter OS i Sotji då skrapmärken på dåvarande dopningsflaskor visade att de gick att öppna för att manipulera innehållet. Svensk antidoping, som har kontakt med både Wada och Berlinger, kommer nu i stället att använda den gamla flaskan.

”Alla inblandade parter arbetar intensivt med att hitta en lösning på problemet”, säger Peter Ström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.