Svenskar dömda för penningtvätt vid Hulks övergång

– Den tog ju på axeln och bröstet, försökte Hulk förklara efter att ha fått sitt mål underkänt.
Foto: TT Nyhetsbyrån– Den tog ju på axeln och bröstet, försökte Hulk förklara efter att ha fått sitt mål underkänt.
En man och en kvinna i Malmö döms till fängelse för ett grovt penningtvättsbrott med koppling till den brasilianske fotbollsstjärnan Hulk.

En 33-årig man stod åtalad för att tillsammans med en jämnårig kvinna, hennes dotter och en släkting ta emot pengar från bedrägerier som skett utomlands, bland annat transfersumman för den brasilianske fotbollsspelaren Givanildo ”Hulk” Vieira de Sousas.

När han bytte klubb i somras från ryska S:t Petersburg till kinesiska Shanghai SIPG kapades en mejlkonversation mellan en advokatbyrå och den kinesiska klubben. Pengarna utgjorde del av transfersumman för Givanildo ”Hulk” Vieira de Sousas övergång till Shanghai SIPG Football Club, som lyckades dirigeras om till ett svenskt bankkonto som 33-åringen förfogade över i Sverige. Pengarna frystes dock av banken innan någon hann ta ut dem.

Mannen döms till tre års fängelse för detta och en rad andra brott, som grovt bedrägeri, grov urkundsförfalskning, grovt skattebrott och ytterligare ett grovt penningtvättsbrott. Kvinnan döms till ett och ett halvt års fängelse. 

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.