Foto: TT Nyhetsbyrån.

Sverige hotar bojkotta bandy-VM

Publicerad

Avsaknad av regler och riktlinjer – eller i vart fall en ovilja att följa dem – gör bandy-VM till en demokratisk och sportslig härdsmälta.

Nu sätter Svensk bandy ner foten inför nästa års VM i Chabarovsk.

– Vi överväger att inte skicka ett lag till VM om förhållandena inte förbättras, säger Marcus Norman, generalsekreterare i det svenska förbundet.

Under VM i Irkutsk har det handlat om matcher som plötsligt sätts in, om avstängningar som inte gäller längre, om köldregler som inte följs, om nepotism och toppstyrning och... ja, listan från denna och de tidigare VM-turneringarna kan göras lång.

Det svenska förbundet vill nu markera mot dess internationella motsvarighet, och kräver en rejäl förändring i arbetssättet.

Dags att ta bladet från munnen

– Det är dags att någon tar bladet från munnen. Det tycker både jag, styrelsen och den del av bandyrörelsen som berörs av internationella frågor. Jag är ny och är relativt orädd för min karriär och duckar inte för vad som varit dåligt utan är villig att göra det bättre, säger Marcus Norman till TT timmarna före VM-finalen.

– Jag har lovat spelare och ledare att agera mot allt som inte upplevs som rättvist och demokratiskt, det är mitt jobb och jag måste göra det bästa för bandyn. Det är först när man erkänner att vissa saker är fel och man får en sjukdomsinsikt som man är beredd att gå till läkaren.

Det internationella bandyförbundet, Fib, styrs av ordföranden Boris Skrynnik, vars ledarskap inte verkar gå ut på varken medbestämmanderätt eller en lust att delegera.

Norman är dock tydlig med att inte peka ut enstaka individer eller förbund, utan att problemet är en kultur som funnits i åratal – oavsett vilka människor som sitter där.

Dessutom finns det positiva saker.

– Fibs ekonomi är bättre än någonsin och det finns utrymme för att anställa en utvecklingschef. Det har varit mycket publik i Irkutsk och förra året i Vänersborg var en succé. Även TV-sändningarna är bra och fler och vi har rekord i antalet deltagande länder i VM. Men jag tycker att idrotten måste bygga på demokrati, rättvisa, tydlighet och bandyn behöver helt enkelt bli mer professionell. Vi måste komma ifrån nepotismen och att den som skriker högst får sin vilja igenom. Fib är extremt toppstyrt där de olika kommittéerna, där Sverige har bra representation och lägger ner ett stort jobb, bara får ta hand om ”nitty-grittyfrågor” och att beslut som inte passar avfärdas, säger Norman.

TT har via tolk erbjudit Boris Skrynnik att besvara utspelet, dock utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer