Foto: Svenska bowlingförbundet

Sverige slog Finland i EM-finalen

Publicerad

Efter ett välspelat kval och en enkel seger i semifinalen mot Österrike blev det Sverige mot Finland i 3-mannafinalen i dam-EM. Ett klassiskt rivalmöte som tillsist slutade med ytterligare en svensk medalj – av den ädlaste valören.

Ida Andersson, Isabelle Hultin och Nina Flack blev europamästare efter en rafflande final mot Finland som slutade 638–629.

– Det var skönt att få vinna när man stod som etta efter kvalet. Jättebra bowlat av tjejerna, sedan hade vi marginalerna på vår sida i slutet, säger förbundskaptenen Johan Ekström till bowlingförbundets hemsida.

Finskorna slog ut svensktrion Jenny Wegner, Cajsa Wegner och Victoria Johansson i semifinalen med 667–618 och växlade sedan upp sitt spel i finalen. Men Andersson, Hultin och Flack lät sig inte stressas.

”Det var mycket vilja på slutet”

Det blev en jämn historia hela vägen och en finnkamp utan dess like. Inför sista rutan ledde Sverige med 14 pinnar.
– I det läget vill man bara göra bra slag, ge sig själv chansen att slå strike, säger Ida Andersson.

Precis som i 2-mannafinalen för ett par dagar sedan var det Nina Flack som var sist på banan av svenskorna. I det läget ledde Sverige med åtta poäng och efter ett misslyckande av Finland räckte det för Flack att spärra – och det gjorde hon.
– I sista rutan tar man inga chanser utan går mer på säkerhet. Det var mycket vilja på slutet, i en final vill man alltid vinna, säger Nina Flack.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer